Fettisdagen är en gammal kristen tradition och markerar slutet på perioden innan fastan börjar. Förr i tiden brukade man under fettisdagen se till att äta upp sig ordentligt. I dag är det snarare många som ser fram emot dagen för att få njuta av en semla.
Semlan består traditionellt av en bulle, mandelmassa och vispad grädde. Vill man baka en semla hemma är det viktigt att få till en bra bulle, säger konditorn Frida Bäcke.
– Man vill ha ett fluffigt bröd som ska jäsa ganska länge. Man kan baka brödet på vatten i stället för mjölk så torkar det inte ut, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
Vispa långsamt
Även grädden är en nyckelingrediens som man inte ska slarva med.
– För att få grädden härlig och inte för stabbig vill man vispa den långsamt. Så man ska inte ha för bråttom. Sedan tycker jag man ska använda en grädde som inte är för fet, det är bättre med 36-procentig än 40-procentig, säger Frida Bäcke.
Om det känns övermäktigt kan man såklart köpa en färdig semla, men Frida Bäcke tycker ändå man ska våga sig på en hembakad.
– Man får bara släppa på självförtroendet lite. Med lite tid och kärlek kan man göra en riktigt fin semla hemma.