• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nora är 16 år, bär slöja och är praktiserande muslim. När hon blev åtta år fattades ett beslut av hennes släktingar. Hon skulle könsstympas. Foto: Emil Larsson

Könsstympning ger inte Nora rätt att stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nora och Sara flydde ensamma från Somalia för att undkomma tvångsäktenskap och krig. Båda är könsstympade och i Sverige har de fått hjälp att operera sina underliv, för att slippa den smärta stympningen orsakar. Men nu ska båda avvisas till Somalia, trots att de riskerar att åter könsstympas.

– Jag har inget liv i Somalia som kvinna när jag inte längre är könsstympad. I värsta fall kan jag bli stenad till döds.

Nora är 16 år, bär slöja och är praktiserande muslim. Som barn i hemlandet Somalia älskade hon att spela fotboll med sina bröder. Men när hon blev åtta år fattades ett beslut av hennes släktingar. Hon skulle könsstympas. Hon måste veta att hon är kvinna, hette det.

Könsstympning

Och så blev det. Nora utsattes för den värsta sortens stympning. Blygdläppar och klitoris skars bort och sedan syddes underlivet ihop. Helt utan bedövning.

– Jag minns varje detalj, säger hon. Kvinnorna höll fast mig och så skar dom med ett verktyg i underlivet och sydde ihop igen. Smärtan var helt obeskrivlig. Sen band dom ihop mina ben från höfterna till knäna i en månads tid så att blygdläpparna skulle växa ihop.

Minns den fruktansvärde smärtan och ångesten

Nora är bara en av alla småflickor som utsätts för könsstympning i Somalia. 98 procent av alla kvinnor i Somalia är könsstympade och en majoritet på samma sätt som Nora, alltså där inre och yttre blygdläppar samt klitoris skärs bort och underlivet sys ihop.

Sara, som är 17 år, stympades redan som femåring men minns tydligt den fruktansvärda smärtan och ångesten.

– Jag såg blodet från flickan som stympades innan det var min tur. Då sprang jag. Men några pojkar jagade mig och släpade hem mig igen. Sen höll de fast mig och skar bort allt de kom åt.

När hon berättar om övergreppet börjar tårarna rinna. Minnena gör fortfarande ont.

Skulle giftas bort – flydde ensamma till Sverige

De båda unga kvinnorna flydde från Somalia, där de skulle giftas bort. De kom till Sverige efter var sin mycket dramatisk resa. Att som kvinna ta sig ensam genom Afrika, Mellanöstern och Europa innebär oerhörda risker och umbäranden.

För den som är könsstympad på det sätt som Nora och Sara, slutar inte smärtan efter att underlivet sys ihop. Eftersom bara ett litet hål lämnas öppet kommer varken urin eller mensblod ut ordentligt. Vid mens samlas blodet i slidan, koagulerar och orsakar enorma smärtor. Enda lösningen är att öppna underlivet igen genom en operation.

– Men det var ett svårt beslut, att operera sig igen. Vad skulle hända om jag blev utvisad ur Sverige och tvingad att återvända? En kvinna som inte längre är ihopsydd har ingen framtid i Somalia. De kommer tro att du är våldtagen eller att du haft en man och då är du inget värd som kvinna, säger Sara.

Men både Sara och Nora genomgick trots riskerna öppningsoperationer, men nu ska de avvisas från Sverige. Båda har fått nej på sina asylansökningar och Nora, som Migrationsdomstolen beslutat redan fyllt 18 år, måste lämna Sverige omedelbart. Hon har fått nej i alla instanser.

Migrationsdomstolen: Hennes historia inte tillräckligt trovärdig

Migrationsdomstolen vill inte ställa upp för en intervju och förklara varför utan hänvisar till den skriftliga domen. Där står att Noras historia inte är tillräckligt trovärdig. Det står även att ingen mer än hon själv behöver veta att hon är öppningsopererad när hon återvänder till Somalia. Vad en framtida make kommer att säga om detta vet man ju inte, menar Migrationsdomstolen.

– Mitt liv ligger i Sveriges händer, säger Nora. Sverige vet att de skickar tillbaka mig till ett land där  alla kvinnor är stympade och där en kvinna som inte längre är ihopsydd och inte heller gift inte har något värde, inget liv.

Sara har en chans kvar. Hon ska överklaga Migrationsdomstolens dom och denna gång ange öppningsoperationen som skäl till att hon inte kan avvisas.

Fotnot: Båda flickorna heter egentligen något annat.

Se hela TV-inslaget från Aktuellt här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsstympning

Mer i ämnet