Den belgiska tidningen Le Soir har tagit del av förslaget som presenteras senare denna vecka. Gränsvaktsbyrån är en del av en rad förslag som syftar till att hantera flyktingssituationen, rapporterar flera medier som tagit del av artikeln i Le Soir.
Att gränskontrollen kan sättas in utan att det berörda medlemslandets godkännande är mycket kontroversiellt. Meningen är att medlemsländerna bara ska kunna stoppa en insats om en kvalificerad majoritet bland dem röstar emot.
Enligt förslaget ska den nya gränsbevakningsbyrån ta över uppgifter från EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex. Den ska kunna hyra, styra över egna gränsvakter och köpa egen utrustning.
Ska kunna avvisa
Kommissionen vill även ge byrån mandat att kunna avvisa personer som inte har rätt att vistas inom Europeiska unionen. Gräns- och kustvakten är tänkt att bestå av mellan tusen och två tusen personer. Den ska kunna mobiliseras inom tre dagar.
Förslaget till denna nya form för bevakning av unionens yttre gränser har sin bakgrund i att Grekland under flera månader vägrat ta emot hjälp från övriga medlemsländer för att hantera flyktingsituationen. Landet har kritiserats för att bryta mot EU-regler om att flyktingar ska registreras innan de tar sig vidare.
För några veckor sedan skickade inrikesministrarna i Tyskland och Frankrike ett gemensamt brev till kommissionen där de begärde att EU skulle få möjligheter i linje med det nu aktuella förslaget.
Möter motstånd
Att gränsbevakningen på detta sätt blir överstatlig möter motstånd i flera medlemsländer, bland andra Sverige.
Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare gjort principiella invändningar.
– Sverige vill ju vara med och se till att vi kan upprätthålla respekten för gränserna. Men däremot är jag noga med att påpeka att den svenska gränskontrollen är ett svenskt mandat och ett nationellt beslut som ska ta det, sade Stefan Löfven vid ett EU-toppmöte för två månader sedan.
I fredags, då EU-kommissionens inriktning blev känd, kommenterade utrikesminister Margot Wallström med att regeringen vill vänta och se.
– Det här får diskuteras när vi har konkreta förslag, säger Wallström och tillägger att frågan visserligen ska behandlas på toppmötet denna vecka men att inget beslut kommer att tas där.
”Sverige leder motståndet”
I förra veckan reagerade Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) starkt mot att svenska regeringen är motståndare till utvecklingen av en gemensam gränsbevakning inom EU. Enligt Wikström ska EU:s rådsordförande Donald Tusk ha sagt att Sverige leder motståndet mot att förstärka Frontex. Hon oroades över att motståndet skulle få förödande konsekvenser för den fria rörligheten inom Schengensamarbetet.
Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) var Wikströms reaktion dock en följd av att hon övertolkade vad Tusk sa.
– Jag hoppas att vi får ett förstärkt Frontex på plats, men inte ett Frontex som ska ta över nationalstatens uppgifter för det skulle riskera att försvaga EU:s yttre gränser, sa Anders Ygeman.