MP backar i ny Novusmätning Foto: TT

Kräftgången fortsätter för ett osynligt MP

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna ser ut att vara vinnarna efter sommarens politiska turbulens kring IT-skandalen vid Transportstyrelsen. Båda partierna ökar i SVT/Novus väljarbarometer. Moderaterna noterar en ny lägstanivå och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Annars är slutsatserna att turerna kring Transportstyrelsen och de två efterföljande ministeravgångarna har satt begränsade spår i opinionen. Förändringarna i SVT/Novus väljarbarometer för augusti är relativt små jämfört med i juni.

LÄS MER: S ökar trots IT-skandalen – M vann inget på den

Den enda större politiska händelse som fått brett genomslag i medierna i juli månad är just IT-skandalen och det är därför rimligt att tolka eventuella opinionsförändringar som en effekt av den intensiva politiska debatten kring regeringens ansvar och oppositionens krav på misstroendevotum.

Upplyftande läsning för KD

Men bilden är inte entydig. För Kristdemokraterna är dagens väljarbarometer upplyftande läsning. Partiet når 4,3 procent vilket är det största stödet sedan februari 2015. Kristdemokraterna har ju legat under riksdagsspärren i en lång rad mätningar, men skulle alltså komma in i riksdagen om det var val i dag.

LÄS MER: MP om nya siffran: ”Alldeles för lågt”

Intressant i sammanhanget är att i den senaste förtroendemätningen för partiledarna tog även KD-ledaren Ebba Busch Thor ett skutt uppåt från 12 till 19 procent. Förtroendet för partiledaren och stödet för partiet har ofta ett samband och för Kristdemokraterna kan det tolkas som att partiets agerande under IT-skandalen vid Transportstyrelsen har gillats av väljarna.

Ebba Busch Thor snabb och tydlig

Kristdemokraterna var starkt pådrivande i angreppen mot ansvariga ministrar i regeringen för hanteringen av IT-skandalen. Samtidigt var partiledaren Ebba Busch Thor snabb och tydlig i kommunikationen under den efterföljande krisen för regeringen.

Om uppgången i opinionen för Kristdemokraternas är bestående eller endast tillfällig går förstås inte att svara på i dag. Här bör ytterligare mätningar inväntas innan mer säkra slutsatser kan dras.

Ny bottennivå för M

Alliansen som helhet har dock inte gynnats av sommaren partipolitiska konflikt kring Transportstyrelsen. Moderaterna hamnar på en ny bottennivå med 15,2 procent. Det är ingen statistiskt säkerställd minskning sedan förra mätningen, men över en längre period är det en kraftig nedgång. I SVT/Novus mätning i januari till exempel fick Moderaterna 22,4 procent.

Liberalerna har heller inte gynnats och tappar några tiondels procentenhet medan Centerpartiet ökar med lika mycket. Inga stora förändringar alltså. Men Centerpartiet når nu 12,8 procent i opinionen och fortsätter alltså att knapra in på Moderaternas försprång. Nu skiljer mindre än 3 procentenheter åt mellan partierna.

Samtidigt visar Novus förtroendemätning för partiledarna att Annie Lööf har nästan dubbelt så stort förtroende bland väljarna som Anna Kinberg Batra (40 respektive 21 procent) vilket gör det allt svårare för moderatledaren att med naturlig pondus framträda som Alliansens ledare. När Moderaterna nu är på väg ner mot 15 procent i opinionen är det också rimligt att anta att diskussionen om partiledarfrågan och Anna Kinberg Batras roll återkommer.

RITA SJÄLV: Hur bra koll har du på ditt parti?

S ser ut att ha gynnats

För Socialdemokraterna innebär den här mätningen en viss uppgång, men inte heller den är statistiskt säkerställd. Partiet ligger nu på 29,3 procent, vilket visserligen är under valresultatet, men ändå en uppgång som stärker självförtroendet i det stora regeringspartiet inför den kommande valrörelsen.

Intressant i sammanhanget är att Socialdemokraterna alltså inte verkar ha förlorat på IT-skandalen utan tvärtom ser ut att ha gynnats. Och det i ett läge när oppositionen anklagat regeringen för att inte ha klarat sin uppgift och där statsministern tvingats entlediga två S-ministrar.

MP under spärren

Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, fortsätter dock sin kräftgång. Med 3,9 procent hamnar partiet nu för första gången i Novus undersökningar under riksdagsspärren. Det är 3 procent under valresultatet och en ny lägstanotering för partiet.

Miljöpartiet tappade framför allt under förra årets uppmärksamhet kring partiets brutna vallöften och ministeravgångar. Den här sommarens nedgång förklaras nog snarare av att partiet varit väldigt osynligt i den politiska debatten.

SD tappar

Inte heller Sverigedemokraterna lär vara nöjda med höstens första väljarbarometer. Partiet ligger visserligen på 18,7 procent, och behåller därmed med klar marginal positionen som Sveriges näst största parti, men Sverigedemokraterna har ändå tappat stöd under sommaren.

En förklaring kan vara att partiet, precis som Miljöpartiet, endast spelade en perifer roll under sommarens IT-skandal, som ju är den inrikesfråga som fått i särklass mest uppmärksamhet under juli månad.

De rödgröna ökar ledningen

Också Vänsterpartiet backar i den här mätningen, liksom Miljöpartiet, men på grund av Socialdemokraternas uppgång drygar de rödgröna ändå ut ledningen i opinionen över Alliansen. De rödgröna får nu 40,8 medan alliansen får 37,8, vilket alltså är en marginal med 3 procentenheter.

Så trots en turbulent politisk sommar där statsminister Stefan Löfven tvingats avskeda två av sina ministrar så har de rödgröna sammantaget stärkt greppet om opinionen. Samtidigt är det värt att hålla i minnet att Sverigedemokraternas vågmästarposition är lika stark som förut. Det parlamentariska läget är alltså minst lika oklart som tidigare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.