Enligt Folkhälsomyndigheten kommer de som behöver skyddet mest att prioriteras när vaccinet blir tillgängligt. I första hand kommer man att vaccinera personer i riskgrupp och vårdpersonal.
Åsa Fahlén menar att lärarna också bör prioriteras efter att dessa första grupper vaccinerats, eftersom lärare inte kan jobba hemifrån eller hålla social distans på samma vis som andra grupper.
– Om man ser till andra samhällsviktiga funktioner som till exempel busschaufförer så kan de ändå hålla social distans genom att stänga de främre dörrarna. Men det är svårt med social distans bland yngre barn i grundskolan, säger Åsa Fahlén.
Barn verkar smitta mindre
Folkhälsomyndigheten kom i mitten av november med en rapport om covid-19 hos barn och unga. I rapporten står det att barn utgör en liten del av konstaterade covid-fall, och att tonåringar inte verkar smitta lika mycket som vuxna. Personal som arbetar inom förskolan och skolan hade, enligt rapporten, inte heller diagnostiserats med covid-19 i högre grad än andra yrkesgrupper. Trots detta anser alltså Åsa Fahlén att lärare bör prioriteras när vaccineringen inleds.
– Vi ska ju försöka hålla skolorna öppna i Sverige. Det innebär svårigheter när smittspridningen ökar och kryper ner i åldrarna eller när lärare är hemma och sjuka, säger Åsa Fahlén.
Lärarförbundet håller med
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet, instämmer och påpekar man varit aktiva under hela pandemin för att få lärarna definierade som samhällsviktig grupp.
– Lärarna är viktiga och måste prioriteras när vaccineringen kommer igång, säger Johanna Jaara Åstrand.
Åsa Fahlén understryker också vikten av att skolan hålls öppen, vilket kräver att lärarna håller sig friska och tillgängliga.
– Det får stora konsekvenser i tappade kunskaper om inte lärarna finns på plats. Eleverna ska inte behöva tappa mer än nödvändigt. Om man tvingas stänga skolan kommer det bli problem i hela samhället, säger Åsa Fahlén.