En morddömd fånge fritogs i april av minst två maskerade gärningspersoner när fången skulle besöka en vårdinrättning i centrala Södertälje. De misstänkta lämnade platsen i ett fordon, enligt polisen. Bilden visar kriminalvårdens bil som fången transporterades i.

Kriminalvården ska öka säkerheten vid transport av intagna

Publicerad

Efter de senaste fritagningarna av intagna när de transporterats utanför institutionerna har kraven på Kriminalvårdens säkerhetsrutiner ökat.

”Vi tittar på flera förslag. Det gäller exempelvis möjligheten att använda civila bilar och civil tjänstedräkt i vissa lägen”, säger Joacim Trybom, chef för Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE.

I februari skedde en väpnad fritagning av en kriminalvårdsklient i samband med ett sjukhusbesök i Norrköping. I april fritogs en Sis-klient som Kriminalvården transporterade till ett tandläkarbesök i Södertälje. Den senare greps kort därefter av polis. 

“Tydlig eskalering”

Nu ska Kriminalvården ska öka säkerheten vid transport av intagna för att motverka fritagningar när intagna transporteras utanför institutionerna.

”Vi ser en tydlig eskalering av den våldsnivå som våra kriminalvårdare i yttre tjänst konfronterats med i sitt arbete. Vi behöver gå igenom våra rutiner och vidta åtgärder för att undvika att något liknande kan ske igen”, säger Martin Holmgren, generaldirektör för Kriminalvården, i ett pressmeddelande.

Vässa rutinerna

Även regeringen vill se en förbättring och har gett myndigheten ett regeringsuppdrag att i samverkan med Statens institutionsstyrelse (SiS), Migrationsverket och Polisen öka säkerheten.

”Vi tittar på flera förslag. Det gäller exempelvis möjligheten att använda civila bilar och civil tjänstedräkt i vissa lägen. Det finns också en del att göra kring rutiner för läkarbesök och tandläkarbesök”, säger Joacim Trybom.

Idag genomförs mellan 300 och 500 transporter med eskort. Om transporter med liknande riskbild som de två intagna som senast fritagits ska inkluderas skulle det bli runt 5 000, enligt Joacim Trybom.

Hör Marcus Carlström, ordförande för Seko vid Kriminalvårdens nationella transportenhet, berätta i klippet om att problemen med fångtransporter förvärrats av plats- och personalbristen på Kriminalvården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har påtalat att det finns risker.” Hör Sekos ordförande om fritagningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.