SVT har träffat Daniel, som egentligen heter något annat. Han är uppvuxen i Botkyrka och beskriver sig själv som en tidigare kriminell person.
Han beskriver ett Botkyrka där kriminella personer blivit mer oförsiktiga och där våldsbrott blivit dödligare.
– Det har blivit svårare att träffa på sina måltavlor så när de väl får chansen tänker de bara ”nu gäller det”, säger han.
Maktbalansen rubbas
Enligt Daniel är personerna som begår de grövre brotten oftast väldigt unga.
– Innan var det de äldre som styrde i området, då gick det inte att härja fritt. Men nu när de flesta är döda eller sitter inne, är det många yngre som gör lite som de vill. Många vill ta över kontrollen och då leder det till de rivaliteterna vi ser nu, säger han.
Att maktbalansen rubbas bekräftas av Palle Nilsson, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.
– Vi tar deras narkotika, deras vapen och det saknas pengar när narkotikan försvinner. Då kan det skapa en situation där våldet eskalerar som kan öka risken för skjutvapenvåld, säger han.
Svårt att lämna
Även Daniel har blivit beskjuten.
– Jag var med några vänner på en allmän plats. Det var andra där också som jag inte kände. Jag såg en person komma gående mot oss och helt plötsligt drog han fram ett vapen och började skjuta. I stunden fick jag panik och frös till. Det var inte förrän jag såg andra springa som jag också gjorde det. Då märkte jag att jag hade blivit träffad.
Händelsen blev början på vägen ut från den kriminella miljön, en väg han beskriver som tuff.
– Jag vet många som egentligen hade velat lämna när de var yngre. Men har man en prick i registret blir det svårt att få jobb sen. Man söker och söker. Men tillslut när man inte får något blir den kriminella vägen mer lockande.
Samtidigt anser Daniel att läget i kommunen inte är som det målas upp.
– Det är den här lilla gruppen som ser till att hela bilden av Botkyrka förvärras. Det är inte som att skjutningarna sker varje dag, men det drabbar alla. Förutom det älskar jag mitt område, säger han.
Kriminellt nätverk
Begreppet ”kriminellt nätverk” används för att se hur konstellationer begår brott tillsammans, enligt Palle Nilsson, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.
-Vi säger nätverk för att det är otroligt flyktigt. Man kan byta gruppering och man gör affärer med olika. Så det är långt ifrån det som målas upp som gäng, säger han.
Utdrag från BRÅs rapport 2016:12 Kriminella nätverk och grupperingar:
”De förorts- och stadsdelsbaserade grupperna har oftast inte en lika formaliserad organisationsstruktur som de självdefinierade grupperna: snarare byggs nätverksstrukturen upp kring några tongivande aktörer. Regler och bestraffningsprinciper är sällan nedtecknade utan formuleras godtyckligt av ledarna från fall till fall. Karaktäristiskt för många av dessa individer är, enligt flera intervjupersoner, att de snabbt vill ha status och respekt samt är lättkränkta. Få individer vill underordna sig någon annan under 14 Brå rapport 2016:12 längre tid. I kombination med missbruksproblem, bristande lojalitet och stora egon gör dessa egenskaper att det lätt uppstår slitningar i grupperna. I de förortsbundna grupperna är det mycket vanligt med inbördes konflikter och maktkamp. Konsekvensen blir att många av de förorts- och stadsdelsbaserade grupperna till sin struktur är lösliga och föränderliga. Ledarskap utmanas, sprickor uppstår och konstellationer kommer och går. Om en ledarfigur försvinner för att exempelvis avtjäna ett fängelsestraff, kan nätverken börja krackelera.”