Ulf Kristersson: ”Svenska rättsstaten är hotad”

Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson tar upp våldet från gängkriminella som ett av de största problemen i Sverige just nu.

– Det som händer nu är ett hot mot hela den svenska rättsstaten, säger Ulf Kristersson under sitt tal på M-stämman i Helsingborg.

Kristersson kallar gängkriminaliteten för ”inhemsk terror” som behöver bemötas med den fulla kraften i terrorlagstiftningen. Som exempel tar han upp mordet på artisten Einár.

– Det framstår som en ren avrättning. Han blev 19 år gammal och ännu en mamma har förlorat sin son.

Krossa gängen en stor valfråga

Hårdare tag mot kriminaliteten är ett fokusområde inför nästa val. Moderaterna vill att gängkriminella ska kunna avlyssnas utan konkret brottsmisstanke, möta särskilda visitationszoner och att utländska medborgare i gäng ska kunna utvisas även om de inte är dömda.

– Det är ingen mänsklig rättighet att vara gängkriminell i Sverige, säger Kristersson.

”Går längre än tidigare”

Han tar också upp partiets förslag om anonyma vittnen som ett sätt att bryta tystnadskulturen. Ett förslag som ungdomspartiet MUF tycker är en åtgärd från rättsstaten som går för långt, säger Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator.

– Moderaterna går längre nu och man motiverar det med att frihetsfrågan i dag är att bli fri från gängkriminaliteten, då får man offra den personliga integriteten tills det här är löst, säger Marmorstein.

Ber S-väljare låna ut sin röst

Med ett år kvar till val, vänder sig Moderatledaren vid ett tillfälle direkt till S-väljare i sitt tal.

– Jag vill be dig om det här: låna ut din röst till mig. Förmodligen håller du inte med mig om allt. Men kanske tänker du att det här går bara inte längre.

Förutom att stoppa gängkriminaliteten blir fokusområden för Moderaterna inför valet att ge Sverige en fossilfri energi- och klimatpolitik och att bryta utanförskapet och bidragsberoendet, säger Ulf Kristersson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.