Se mötet mellan Kristina Nilsson (S) och Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari om att svenska regeringen inte vill avkriminalisera narkotikabruk. Foto: SVT/Sverige möts

Kristina Nilsson (S): ”Unga ska inte få signalen att cannabis är okej”

Publicerad

Sverige ligger i topp i Europa när det gäller dödsfall kopplat till droger. Norge vill minska dödstalen genom att ta bort straff för droganvändning för eget bruk. Men en sådan strategi är inte på tapeten i Sverige.  

– Det är en konstig signal att skicka till Sveriges unga, att det är okej att röka cannabis, säger Kristina Nilsson (S), i Sverige möts. 

Den nuvarande svenska narkotikalagstiftningen ska utvärderas, efter ett beslut i fjol. Men man kommer inte att titta på den del som rör förbudet mot att använda droger för eget bruk. 

– Det finns många andra väsentliga delar vi kan titta på förutom det. Till exempel hur vård och behandling fungerar, säger Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet. 

“Tagna av polis när de ringer ambulans” 

Folkhälsomyndigheten har föreslagit att avkriminalisering av eget bruk av narkotika bör ingå i utredningen och Svensk förening för beroendemedicin har kritiserat att frågan inte tas upp. 

I “Sverige möts” lyfte professor i psykiatri Markus Heilig att nuvarande lagstiftning står i vägen för få fler att söka vård för sitt missbruk. 

– Det går inte så bra att få folk in i behandling när de riskerar att bli tagna av polis när de ringer efter ambulans, säger Markus Heilig i Sverige möts.  

Inom de närmaste veckorna väntas norska regeringen fatta beslut om att avkriminalisera bruk av narkotika.  

Kristina Nilsson (S) tycker det ska bli intressant att följa utvecklingen. 

– Vi står för det vi tror på. All politik kan behöva omprövas men där är vi inte ännu.  

Se hela debatten om Sveriges narkotikapolitik i Sverige möts i SVT Play 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.