”De är sjuka och behöver hjälp”. Hör norska partiets Høyres hälsopolitiska talesperson Sveinung Stensland om att avkriminalisera narkotikaanvändning. Foto: SVT – Sverige Möts/Storyblocks

Så vill Norge förändra narkotikapolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Norge är på väg att radikalt förändra sin narkotikapolitik. De som använder droger ska inte längre straffas, utan erbjudas hjälp eller lämnas ifred.

I mars 2017 bestämde sig det norska regeringspartiet Høyre, systerparti till svenska moderaterna, för att reformera partiets narkotikapolitiska program, och arbetet med den så kallade rusreformen sattes igång.

Man ansåg kort och gott att ansvaret för drogproblematiken skulle flyttas från rättsväsendet till sjukvården samt att narkotikapolitiken borde vila på en vetenskaplig grund.

Portugal förebild

Hälsominister Bent Høie lyfte i en intervju med SVT Nyheter bland annat fram Portugal, där bruk och innehav av alla droger avkriminaliserades 2001, som ett gott exempel på vad man kan åstadkomma om man flyttar resurser från rättsväsende till sjukvård och förebyggande insatser.

Strax före jul 2019 presenterades så den statliga utredningen Rusreform – fra straff till hjelp, som bland annat föreslog att eget bruk av narkotika inte längre skulle vara kriminaliserat i Norge.

Utredningen var sammansatt av en expertpanel bestående av jurister, läkare, samhällsvetare, psykologer, poliser och representanter från norska brukarorganisationer.

Skillnad på legalisering och avkriminalisering

Eftersom det inte handlar om en legalisering, utan om en avkriminalisering, kommer det inte vara lagligt att använda droger. Dock kommer en person som tas för bruk, innehav eller köp av en mindre mängd narkotika för eget bruk inte längre att straffas.

Istället är huvudregeln att personen hänvisas till en särskild rådgivningsenhet, där man kan bli erbjuden hjälp om det skulle behövas, eller helt enkelt få information om eventuella problem som kan uppstå vid bruk av droger.

Utredningens förslag har nu varit ute på remiss och kommer snart att behandlas i Stortingets socialutskott. Efter det kommer regeringen att lägga fram ett skarpt lagförslag som Stortingets ledamöter ska rösta om senare i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.