Det är Sveriges Grisuppfödare som testar en ny metod för att minska smågrisdödligheten. En skyddsgrind mellan kultingarna och suggan kan minska risken att kultingarna kläms eller kvävs ihjäl, men begränsar också suggans utrymme ytterligare.
Saknar forskningsvärde
Bo Algers, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet är mycket kritisk till att projektet saknar en grupp som kontrollerar resultatet och menar undersökningen inte har något forskningsvärde.
– Man kommer inte att kunna dra några som helst vetenskapliga slutsatser av det här. Det handlar om att stoppa djur i bur och jag trodde vi hade kommit förbi det stadiet, säger Bo Algers.
Ansvar att sätta krav
Danmark är den största konkurrenten för svenskt kött och även där är smågrisdödligheten ett stort problem. Att luckra upp djurskyddsreglerna skulle kunna minska siffran, men kritiker hävdar att både återförsäljare och konsumenterna själva har ett ansvar att sätta krav på uppfödarna.
– Den svenska livsmedelshandeln måste sätta en ribba för vad man nedlåter sig göra med djur, och konsumenterna måste vara beredda att betala ett högre pris för svenskt kött, säger Bo Algers.