Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser. Foto: Anders G Warne

Kritik mot svenskt deltagande på saudisk konferens

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliet gör fel som skickar en ambassadtjänsteman till investerarkonferensen i Riyadh, tycker Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Det är markeringen som är viktig, säger han.

Sverige kommer inte att skicka något statsråd till konferensen, men ambassadpersonal kommer att delta i delar av evenemanget.  

Att det rör sig om en tjänsteman som inte deltar i de ceremoniella delarna är sekundärt, tycker Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Jag tycker verkligen att man borde dra tillbaka detta. Det är markeringen som spelar roll, säger han.

Vilken skillnad gör det om länder och organisationer avstår från konferensen?

– Vänd på frågan. Om en sådan här sak inte leder till konsekvenser, då är hoten mot journalister helt bottenlösa.

Borde ta avstånd

Han tycker att även näringsliv och företagsledare borde markera sitt avstånd genom att bojkotta evenemanget.

– Man måste ta en moralisk ståndpunkt och representera det samhälle man kommer ifrån. Här är ett land som är i full färd med att ställa om från oljeberoende och som vill tas upp i klubben av moderna länder. Då måste vi ställa vissa krav på grundläggande friheter. Det allra minsta är att man inte mördar journalister på sitt konsulat.

Dialog och ansvarsutkrävande

Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty, tycker att det är svårt att säga vad effekten blir av att länder och organisationer avstår från konferensen. Det viktiga tycker hon är vad de som åker dit faktiskt gör.

– Det som spelar roll är hur nationer lyfter frågan och vilka krav man ställer om man ska verka i ett sådant land som Saudiarabien. På Amnesty är vi sällan för bojkotter, vi tror på dialog men den måste leda till ett ansvarsutkrävande, säger hon.

Det gäller både regeringen och svenska företagare som har affärer med Saudiarabien.

– Om du väljer att ha kontakt med ett land som Saudiarabien måste du vara säker på att ditt företag inte bidrar till människorättskränkningar. Och det ska gärna finnas en transparens för vad företagen gör, vad de kräver och vad de kan förbättra.

Många avhopp från saudisk konferens

Konferensen Future Investment Initiative har tidigare samlat mer än 3 800 personer från mer än 90 länder, enligt arrangörerna.

Men efter omständigheterna kring journalisten Jamal Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har högt profilerade deltagare och internationella medier hoppat av. Det är inte känt om några svenska företagsledare deltar i konferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.