Aron Etzler (V), partisekreterare, i Aktuellt-studion och Aron Boklund Tendler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzlers svar efter kritiken, och Aron Boklund Tendler om partisekreterarens uttalande i Aktuellt. Foto: SVT

Kritik mot Vänsterpartiet efter uttalande i Aktuellt

Publicerad

Vänsterpartiets Aron Etzler kritiseras för att använda en ljusmanifestation i Malmö som exempel på hur V kämpar mot antisemitism.

– Han försöker rentvå partiet med en lögn. Det hade inget med Vänsterpartiet att göra och vi är inga vänsterpartister någon av oss, säger Aron Boklund Tendler, en av arrangörerna.

Det var efter att flera företrädare för Vänsterpartiet visat sig ha spridit antisemitiska budskap på sociala medier som partisekreteraren svarade på frågor i Aktuelltstudion.

Partiet stängde av en av de tre utpekade vänsterpartisterna och Aron Etzler kallade samtliga tre företrädares agerande för oacceptabelt. Han framhöll att Vänsterpartiet är ett av de mest aktiva partierna när det gäller att bekämpa antisemitism:

– Efter att kriget startat hade man i Malmö en ljusmanifestation där två vänsterpartister, en jude och en palestinier, tände ljus, sa Aron Etzler i Aktuellt.

”Vi blev upprörda”

Det var Aron Boklund Tendler som i oktober förra året ordnade en manifestation tillsammans med palestiniern och miljöpartisten Bassem Nasr, på Möllevångstorget i Malmö.

Tillsammans tände de marschaller för att hedra civila offer i Gazakriget. Men ingen av dem är vänsterpartist och Bassem Nasr är miljöpartistisk politiker.

– Vi blev upprörda båda två. Det var viktigt för oss att manifestationen var opolitisk. Vi ville visa att man kan vara emot kriget tillsammans, och den fick nog så stor uppmärksamhet just därför att vi var en jude och en palestinier som gjorde det tillsammans, säger Aron Boklund Tendler.

Skyller på förväxling

Aron Etzler vill inte svara på frågor i en intervju utan skickar en kommentar i sms. Där skriver han att han förväxlat ljusmanifestationen med en annan manifestation i Malmö, som arrangerades av en vänsterpartist, där man gjorde en mänsklig mur runt synagogan.

Aron Boklund Tendler deltog även i den manifestationen. Han säger att han betvivlar att partisekreteraren förväxlat manifestationerna.

– Men om det är så borde han gå ut med det och be oss om ursäkt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.