SVT har tidigare avslöjat hur Arbetsmiljöverket anpassat sig efter påtryckningar från kommunernas arbetsgivarorganisationen SKR, genom att backa från ett hårt krav på både visir och munskydd vid allt patientnära arbete. SKR har med stöd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer i stället velat att frågan om munskydd ska avgöras inför varje enskilt arbetsmoment.
Myndighetens ledning har i olika sammanhang förnekat att man skulle ha backat. Men i ett internt mejl som SVT tagit del av beskriver chefsjuristen Anna Varg hur man måste släppa det hårda kravet för att ”om möjligt linjera med Folkhälsomyndigheten”, och för att ”inte få en situation där olika myndigheter ställs mot varandra, samhällets budskap uppfattas som motsägelsefullt och vi får en svår debatt att hantera”.
”Folkhälsomyndigheten är inte Gud”
Hanteringen väcker starka reaktioner. Anna Rask-Andersen, seniorprofessor vid Arbets- och miljömedicin i Uppsala och tidigare skyddsombud, menar att Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem borde få sparken.
– Folkhälsomyndigheten är inte Gud, de är inte experter på arbetsmiljö. Skyddsombuden måste kunna lita på att Arbetsmiljöverket inte låter sig påverkas.
Mejlet har senare raderats. Myndighetens presstjänst skriver till SVT att ”Vi strävar efter att kontinuerligt rensa bort sådant som är överspelat och inte ska diarieföras. De mejl du har efterfrågat föll inom den kategorin och vi har därför inte sparat dem.”
Arbetsmiljöverkets ledning har upprepade gånger avböjt en tv-intervju med SVT om processen kring Serafen. Anna Varg uppger nu i en skriftlig kommentar att det aktuella mejlet skickades i en intern dialog om hur man skulle argumentera när Serafen-ärendet skulle komma upp i förvaltningsrätten. ”Naturligtvis är det viktigt för oss att våra krav inte strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Syftet var att vara tydliga i en situation som är ny och utmanande för många i samhället, för att undvika missförstånd.”
Se SVT:s granskning av striden om munskydden här.