Som ett led i att minska smittspridningen föreslår regeringen ett förbud av servering av alkohol på restauranger, barer och pubar efter klockan 22. Beslutet är ett hårt slag mot en bransch som redan har det tufft och går på knäna, menar branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.
– Det är väldigt tuffa restriktioner som gör att vi kommer att tappa ytterligare av den lilla försäljning som finns kvar i dag. Det här kommer att få enorma konsekvenser för jobben och företagandet, säger han.
Vill se ökade stöd
För att klara situationen efterlyser Jonas Siljhammar nu ökade stöd till de verksamheter som han menar i det närmaste beläggs med ett näringsförbud efter ett visst klockslag.
SVT: Vad anser du hade varit en bättre åtgärd?
– Vi ska göra allt vi kan för att på ett rimligt sätt minska smittspridningen, men det finns redan smittskyddsregler för serveringsställen, då är det bättre att man ser till att detta följs. Folk kommer ju inte att sluta dricka alkohol vid 22 bara för att vi slutar servera på restaurang. Nu riskerar vi att få massa hemmafester i stället. Då är det bättre att det sker under ordnade former på restauranger, säger han.
O'Learys: ”Klart utmanande läge”
En av de restaurangkedjor som kommer att påverkas av de nya reglerna är O’Learys, som har restauranger över hela landet.
– Det är ett klart utmanande läge i en situation som redan är tuff. Samtidigt har vi en förståelse för att det krävs åtgärder, säger Linda Eriksson, som är kommersiellt ansvarig för O’Learys.
Även hon vill se ökat stöd i form av finansiella åtgärder för att branschen ska klara sig.