Avgår statsministern?
När alla röster är räknade fattar Magdalena Andersson (S) beslut om hon tänker sitta kvar som statsminister eller inte. Väljer hon att avgå direkt efter valet så kommer talmannen Andreas Norlén omgående att kontakta alla partiledare för att diskutera möjliga regeringsunderlag. Han har dock ingen möjlighet att lägga fram något förslag på ny statsminister förrän riksdagen har öppnat. Under tiden sitter Magdalena Andersson kvar och leder en övergångsregering.
Val av talman
Två veckor efter valet, den 26 september, samlas de nya riksdagsledamöterna för att bestämma vem som ska bli riksdagens talman under den kommande mandatperioden. Då avgörs om Andreas Norlén får behålla sitt jobb.
Riksdagen öppnar
Den 27 september kommer kungen på besök för att förklara riksdagen öppen, och dagen efter skulle talmannen kunna lägga fram ett förslag på ny statsminister.
Första möjliga statsministeromröstningen
En statsministeromröstning kan som tidigast äga rum två dagar efter att talmannen har föreslagit en kandidat för riksdagen. Fredag den 30 september skulle Sverige alltså kunna ha en statsminister på plats, men det kan ta betydligt längre tid än så.
Om Magdalena Andersson inte avgår i anslutning till valet så kommer den nya riksdagen börja med att rösta om hon ska få fortsätta leda landet eller inte. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej så måste statsministern avgå, och då inleder talmannen arbetet med att hitta en ny statsminister som riksdagen kan tolerera.
Talmansrundor
Efter valet 2018 tog det 134 dagar innan Sverige fick en ny regering. Det finns egentligen ingen gräns för hur lång tid de så kallade talmansrundorna får ta, men om talmannen efter fyra försök inte lyckas presentera en kandidat som riksdagen säger ja till så blir det automatiskt nyval.
Ny regering
När Sverige till slut får en statsminister som riksdagen kan tolerera kommer han eller hon kort därefter att presentera sin nya regering.
Budgetproposition
Den nya regeringen ska lämna sin budgetproposition till riksdagen inom tre veckor efter att den har tillträtt, dock senast den 15 november. Om det ännu inte finns någon ny regering då blir det övergångsregeringen som lämnar in ett budgetförslag. Det hände efter valet 2018 när Sverige hade en övergångsregering som leddes av Stefan Löfven (S). Då slutade det med att Moderaternas och Kristdemokraternas alternativa budget vann omröstningen i riksdagen.