EU-kandidaterna Lars Adaktusson (KD), Kent Johansson (C), Isabella Lövin (MP), Marita Ulvskog (S), Gunnar Hökmark (M), Malin Björk (V), Marit Paulsen (FP) och Christian Engström (PP) ska debattera följande sju ämnen i två timmars direktsändning:
Djuren och maten
Jobben
Klimat
Feminism
Handelsavtalet mellan EU och USA
Övervakning
Ukraina
Ämnena väljs ut av en grupp på SVT:s nyhetsredaktion som arbetar med valet. SVT:s politikreporter Pontus Mattsson anser att ämnen är väntande.
– Dessa frågor är de stora som diskuteras just nu och jag hoppas på en spännande debatt, säger han.
Kvällens debatt är viktig för kandidaterna – och tonvikten handlar om att mobilisera de väljare man redan har och få dem att gå och rösta.
– Det är mycket som står spel för kandidaterna. De måste få de som redan håller med dem att gå till vallokalerna, säger Pontus Mattsson.
KD och C utmanar FP
Djuren och maten är ett ämne som blivit högaktuellt senaste veckan i och med rapporteringen kring grisar i Danmark som bär på bakterien MRSA och hur grisarna hanteras. Fredrick Federley (C) har startat en namninsamling till EU-kommissionen och Ebba Busch-Thor (KD) har anmält Danmark till den samma.
– KD och C har utmanat Folkpartiets Marit Paulsen i den här frågan, säger Pontus Mattson.
Jobben är både Socialdemokraternas och Moderaternas hjärtefråga, menar Mattson.
– Hökmark och Ulvskog har blivit duktiga på att bråka med varandra. Och det lär handla om hur man ska få röra sig fritt mellan gränserna.
– Klimatet är ju MP:s älsklingsfråga och där lär de flytta fram positionerna. Centern pratar också gärna klimat, säger Mattsson.
Fi:s framgångar
Feminismen tror Mattsson kan ha valts som ämne på grund av Fi:s stora framgångar i opinionsundersökningarna.
– SD är egentligen det enda partiet som inte vill kalla sig feminister. Här kan de mer handla om i vilka frågor EU ska bestämma om, säger han.
Övervakning är ett ämne där Piratpartiet kan ta sig ton, tror Mattson.
– När det kommer till Ukraina så kommer debatten troligtvis att handla om i vilken mån EU ska agera som en stat, det vill säga vilken aktör EU ska vara i det internationella samspelet, säger han.