I Tidöavtalet står att offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för mindre friskolor, och att regeringsunderlaget vill öka insynen i friskolor genom en så kallad insynsprincip, vilket har välkomnats av Friskolornas Riksförbund.
Att offentlighetsprincipen inte passar i friskolor har försvarats av skolminister Lotta Edholm och Liberalerna, fram tills nu.
– Vi har fått så mycket information nu att vi ser hur friskolor också är mogna för den offentlighetsprincip som gäller de kommunala skolorna, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Han hänvisar till granskningar som nyligen gjorts av friskolekoncerner som visat på kopplingar till extremister och att skolpeng har använts till annat än undervisning. Något som bland annat SVT har avslöjat.
– Vi har sett hur det är för många friskolor som har misskött sig, säger Johan Pehrson.
Varför ändrar ni er först nu?
– Skolminister Lotta Edholm måste ju företräda regeringen, jag talar nu som ledare för Liberalerna, och för oss är det här centralt.
Skyddas av affärssekretess
I dag skyddas de fristående skolorna av affärssekretess och de har ingen skyldighet att lämna ut handlingar om skolverksamheten, vilket kommunala skolor har.
Inom kort kommer en utredning presenteras som har undersökt både för- och nackdelar med en offentlighetsprincip i friskolor, men också hur en insynsprincip skulle kunna utformas.
När utredningen presenterats väntar förhandlingar med M, SD och KD som hittills inte velat införa offentlighetsprincipen för friskolor.
– Jag hoppas kunna samla en majoritet i regeringsunderlaget för detta, säger Johan Pehrson.
Röstade nej i utskottet
Under tisdagen lade oppositionen fram ett förslag i utbildningsutskottet om att införa just offentlighetsprincip i friskolor, som utskottet sade nej till. En av de som röstade ner förslaget var liberalen Fredrik Malm.
Enligt Liberalernas presstjänst handlar det om att partiet vill invänta utredningen och behandla frågan inom regeringssamarbetet.
Så skulle en insynsprincip kunna se ut
I uppdraget till utredaren som ska föreslå hur en insynsprincip skulle kunna se ut, står bland annat att hänsyn ska tas till ”enskildas ekonomiska intressen och enskildas integritet”.
Regeringen har framhållit att de krav som offentlighetsprincipen medför på tillgänglighet och skyndsam handläggning kan vara svårare att leva upp till för fristående skolor. En insynsprincip skulle utformas sa att kraven är mer anpassade efter friskolornas möjlighet att hantera och lämna ut handlingar.
Exakt vilka handlingar som skulle gå att begära ut från en friskola som lyder under insynsprincip är inte klart.