Grundvatten är en förutsättning för tillgång till rent vatten från vattenverk och brunnar. Grundvattennivåerna är därför avgörande.
Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, sjunker nivåerna snabbare än normalt i de mindre vattenmagasinen. Där hämtar vanligtvis småhusägare och lantbruk vatten via egen brunn.
– I stora delar av Götaland och Svealand ser vi snabbt sjunkande grundvattennivåer i de små magasinen, säger Bo Thunholm, ansvarig för SGU:s övervakningsprogram för grundvatten.
Drygt en miljon permanentboende och ungefär lika många fritidsboende har sin dricksvattenförsörjning från egen brunn. I vissa mindre magasin börjar nivåerna närma sig de lägsta, sedan SGU började mäta 1968.
Läget för de stora grundvattenmagasinen är däremot under kontroll. De kommunala vattenbolagen hämtar ofta vatten från de stora magasinen och där sjunker inte grundvattnet lika snabbt, uppger SGU.
– Den kommunala vattenförsörjningen bör generellt sett inte vara hotat. Men lokala avvikelser finns, säger Bo Thunholm.
Mätning i maj
Den senaste mätningen gjordes av SGU i mitten av maj. Sedan dess har värmeböljan fortsatt och därmed har grundvattennivåerna fortsatt att sjunka.
SMHI och SGU gör även en automatisk beräkning av grundvattennivåerna tre gånger per dag.
Enligt lördagens beräkning är grundvattennivån i de stora magasinen under det normala även i områden runt Mälaren, Vättern och Siljan. SGU betonar att det handlar om en beräkning – inte en faktisk provtagning – och att den ska ses som en prognos som kan förändras snabbt beroende på nederbörd.
– Även om det inte ser krisartat ut ska man vara observant och iaktta försiktighet, säger Bo Thunholm.
Fakta: Grundvatten
Vatten är en av de viktigaste naturtillgångarna och det viktigaste livsmedlet. Tillgången till rent vatten är angeläget för alla i samhället.
SGU:s information om grundvatten utgör ett viktigt underlag i planeringen av samhällets vattenförsörjning.
Den är också en av förutsättningarna för att Sverige ska kunna uppnå miljökvalitetsmålet ”Grundvatten av god kvalitet ” och bidrar till att Sverige ska kunna uppfylla de krav som ställs i EGs ramdirektiv för vatten.