• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Läkaren: Beslut om stoppad medicin en dödsdom

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att stoppa medicinen för den ovanliga sjukdomen ahus är en dödsdom. Det säger Diana Karpman, professor och njurläkare. Men ordförande för landstingens expertgrupp, Stefan Back, säger att beslutet ligger fast.

Medicinen Soliris, som används mot den mycket ovanliga men livshotande njursjukdomen ahus, kostar 4,5 miljoner kronor per år och person. För dyrt anser landstingens expertgrupp, Rådet för nya terapier, och avråder därför landstingen från att använda medicinen. Men för de som använder medicinen, ett tiotal personer varav häften barn, blir beslutet förödande menar flera läkare.

– Det är en dödsdom. De kommer att dö, barnen kommer att dö en långsam och plågsam död innan de fyller 18 år medan vuxna kanske kan leva med dialys en längre period, men det är en dödsdom, sade Diana Karpman, professor och njurläkare, i kvällen Aktuellt.

Vill att beslutet återkallas

Alternativet till medicinen Soliris är ständig dialys, men för barnen som är drabbade är det ingen långvarig lösning. Dialysen sliter nämligen hårt på blodkärlen och orsakar blodproppar och stroke.

Diana Karpman vill att Rådet för nya terapier återkallar beslutet och diskuterar hur ett nytt, mer konstruktivt beslut ska formuleras. Men Stefan Back säger att beslutet än så länge står fast.

– Jag har största förståelse för de som blir upprörda över det här, säger ordförande för NT-rådet, Stefan Back, som alltså tagit beslutet.

”Alldeles för högt pris”

Han understryker att de som redan har behandlingen kommer att få behålla medicinen, dock ska inte de som får diagnosen i framtiden få den. men priset som läkemedelsbolaget satt är för högt menar han. Han poängterar att om man inte sätter en övre gräns för vad medicinerna kostar så släpper man prissättningen fri.

– Kostnaden för den hälsovinst man kan erbjuda ligger på mellan 10 till 30 gånger högre än vad man tidigare någonsin har accepterat för andra väldigt svåra sjukdomar. Det är en effektiv medicin, sjukdomen är extremt allvarlig men de har presenterat ett alldeles för högt pris, säger Stefan Back.

Så beslutet ligger fast?

– Det ligger fast än så länge, det kan komma tolkningar av det här som leder oss till andra ställen – eller nya priser, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.