Läkaren: Håll era bebisar hemma

Uppdaterad
Publicerad

Läget är ansträngt på landets sjukhus. Många har redan insjuknat i influensa och vinterkräksjuka och nu, tidigare än vanligt, slår RS-viruset till mot de allra minsta.

Därför uppmanas småbarnsföräldrar att om möjligt hålla sina bebisar hemma.

Just nu ser vi en topp för influensa, vinterkräksjuka och RS-virus, som kan vara farligt för spädbarn. Och just i år är det så kallade RS-viruset är extra intensivt.

”Svårt att äta”

– Hos äldre barn ger RS-viruset en vanlig förkylning, men för de allra minsta blir det mer andningsbesvär och svårt att äta, säger Malin Ryd Rinder på akuten på Karolinska sjukhuset i Solna.  

Hon uppmanar föräldrar som vill minska risken för att deras barn ska smittas av viruset att hålla sig borta från folksamlingar och undvika kontakt med förkylda människor.

Extra tidigt i år

Varje år behöver flera hundra barn vårdas på sjukhus på grund av RS-virus. Barnen kan då behöva hjälp med syrgas och ges näring via dropp. Något enstaka barn kan också behövas vårdas i respirator varje år.

Strax innan jul hade drygt 300 personer diagnostiserats med RS-virus. Vid samma tid 2015 var motsvarande siffra 50.

Fakta: RS-virus hos barn

  • En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär, men barn som är upp till ett år kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas.
  • Om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt ska du söka vård direkt. Du ska även kontakta vården om ditt barn blir sjukt och tillhör en riskgrupp, till exempel att hen är för tidigt född eller har en hjärtsjukdom. Barnet kan då behöva få vård på sjukhus.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.