Folkhälsomyndigheten har tillfälligt satt paus för vaccineringen med Astra Zenecas vaccin efter att personer fått misstänkta allvarliga biverkningar. Det handlar om ett fåtal personer i Europa som drabbats av blodpropp (tromboser) i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni).
”Var källkritisk”
Samtidigt som flera länder stoppade vaccinet började bilder delas på sociala medier där risken för blodpropp jämförs med risken för blodpropp då man tar kombinerade p-piller. Trots den förhöjda risken konstateras att p-piller inte har stoppats av myndigheterna.
Men jämförelsen är vansklig, enligt Paulina Tuvendal som är klinisk utredare på Läkemedelsverket.
– Det finns generellt inget samband mellan blodpropp och Astra Zenecas vaccin men det kan finnas en möjlig koppling till de här specifika fallen med blödningsrisk och låga nivåer av blodplättar och Astra Zenecas vaccin. Den här blödningsrisken och låga blodplättar är inte en biverkan när det gäller p-piller.
”Generella risken är låg”
Hittills har omkring 20 miljoner människor fått Astra Zenecas vaccin och det finns ett 20-tal beskrivna fall där patienten fått blodpropp med blödning och låga blodplättar. Men det är viktigt att komma i håg att det är just misstänkta biverkningar, säger Paulina Tuvendal.
– Det är känt att p-piller kan orsaka blodpropp och därför ska barnmorskan eller gynekologen som förskriver p-piller fråga patienten om det finns risk för blodpropp i familjen. Man tar blodtryck och tittar på andra riskfaktorer. Utesluter man riskgrupperna är den generella risken för blodpropp låg, men den är aldrig noll.
Vad gör man om man äter p-piller och nu blivit orolig för att eventuellt drabbas av blodpropp?
– Prata med din barnmorska eller gynekolog om din oro och be att få en individuell bedömning innan du fattar ett beslut. Det är positivt med en diskussion om läkemedel, men det gäller att vara källkritisk.