Lambertz: ”Folk har inte förstått”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är klart man inte kan avgå för att man talar om hur det är, säger Göran Lambertz till SVT.Trots den hårda kritiken fortsätter han att hävda att han har rätt i Thomas Quick-fallet, och han tänker inte avgå.

Det blev en hård ordväxling när Leif GW Persson och Dan Josefsson under gårdagskvällen mötte den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz i SVT:s Veckans brott. Oenigheten kring Thomas Quick-fallet fortsätter.

– Det är en gigantisk rättsskandal. Det stora mysteriet är att en person som Lambertz kan sitta i vår högsta domstol, sade Leif GW Persson.

Fallet Thomas Quick

Men Göran Lambertz stod på sig och fortsatte att vidhålla sin hållning:

– Det är ingen rättsskandal, han åtalades korrekt, han dömdes korrekt, sade han.

Omfattande kritik har efter debatten riktats mot Lambertz. Bland annat från Anne Ramberg, generalsekreterare i advokatsamfundet:

– Det är ytterst olämpligt att någon, i synnerhet ett justitieråd, är ute och far med irrläror, sade hon.

– De flesta förstår att Lambertz har klampat i klaveret. I grunden är det klart att när personer gör saker som gör att förtroendet för rättsväsendet minskar så är det problem, sade Jan R Andersson (M), ledamot i justitieutskottet.

Trots den hårda kritiken säger Göran Lambertz till SVT Nyheter att han inte tänker avgå. Beslutet är upp till honom själv eftersom en domare i högsta domstolen aldrig kan bli avsatt om inte hen begår ett allvarligt brott.

Enligt Lambertz har de som kritiserar honom har inte förstått hans ståndpunkt. Det finns en skillnad på vilka uppgifter som framkommer i domarna och vilka uppgifter som domstolarna tagit till hänsyn till när man dömt, enligt Lambertz.

– Den kritik jag får är missriktad, folk har inte förstått det här riktigt. Det är klart man inte kan avgå för att man talar om hur det är, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet