Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tror inte på en tillbakagång till stora beredskapslager. Foto: Claudio Bresciani/TT

Landsbygdsministern tror inte på stora beredskapslager

Publicerad

Sverige är bara till hälften självförsörjande av livsmedel och coronakrisen har extra tydligt visat på Sveriges brister i beredskapen. Trots det tror inte landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) på en återgång till stora beredskapslager med spannmål och konserver.

– Däremot så kanske vi behöver ha specifika viktiga insatsvaror, säger hon till SVT Nyheter.

Coronakrisen har inte inneburit någon livsmedelsbrist i Sverige, men Lantbrukarnas riksförbund hoppas att det ska bli en väckarklocka för Sverige vad gäller beredskapen.

– Jag är helt övertygad att coronakrisen kommer sätta fokus på beredskap och trygg livsmedelsförsörjning i Sverige. Samt att vi kommer diskutera frågan på ett helt annat sätt så att vi kan utvärdera krisen, säger Palle Borgström, ordförande i LRF, till SVT Nyheter.

För tre år sedan kom regeringen överens tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna om en livsmedelsstrategi fram till 2030.

En av punkterna där var att den totala livsmedelsproduktionen skulle öka för att bidra till en större självförsörjningsgrad och därmed minska sårbarheten i livsmedelskedjan. Att coronakrisen visat på bristerna i Sveriges beredskap håller landsbygsminister Jennie Nilsson (S) med om.

– Den här frågan konstaterades redan under förra mandatperioden som väldigt viktig och därför tillsatte vi också Sveriges första livsmedelsstrategi. Coronakrisen har bara förstärkt att det var rätt tänkt, säger hon till SVT Nyheter.

Inga beredskapslager

En av lärdomarna som regeringen dragit under coronakrisen är sårbarheten kring utländsk arbetskraft i säsongsanställningarna.

– Där behöver vi titta på hur vi ska hantera det framöver. Inte bara i det korta perspektivet utan också långsiktigt.

Trots lärdomarna tror inte Jennie Nilsson (S) att Sverige kommer återgå till stora beredskapslager som tidigare fanns med spannmål och konserver.

– Däremot så kanske vi behöver ha specifika viktiga insatsvaror för säkerställa att vi hela tiden kan hålla igång produktionen oavsett kris.

Men det är inte troligt att man går tillbaka till stora beredskapslager?

– Nej, det är inte min bedömning just nu.

Minskat krångel

Jennie Nilsson (S) tror det är viktigt jobba brett för att öka livsmedelsproduktionen.

– Det finns en väldigt stor potential att både öka livsmedelsproduktionen, men också livsmedelsförädlingen och exporten. Ett av syftena är såklart att vi ska ha en högre självförsörjandegrad och då bli mindre sårbara. Men det är också en stor potential med jobb och tillväxt i hela landet, därför är frågan viktig på flera olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.