SVT Nyheter har granskat de notoriska vanvårdarna av djur. De som trots djurförbud, upprepade kontroller och brottsdomar fortsätter att skaffa nya djur.
– Det är givetvis ett stort problem. Det handlar ofta om en liten ganska begränsad grupp med människor och ofta är det förknippat med andra problem. Det som är viktigt, och som man också har gjort, är att man ger bättre verktyg för att kunna anmäla och upprätthålla de djurförbud som faktiskt finns på plats, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Grovt djurplågeri kan införas
I våras trädde den nya djurskyddslagen i kraft i Sverige. Dessutom har regeringen tillsatt en utredning för att se över om det behövs skärpta straff när det kommer till brott mot djur, bland annat tittar man på om brottet grovt djurplågeri bör införas.
Utredning ska presenteras i början av 2020.
– Jag ser fram emot att få ta del av de resultat och förslag som finns i utredningen. Det är ju ett ganska naturligt och givet steg att ständigt jobba med att utveckla, modernisera och se till att vi har rätt verktyg på plats, säger Jennie Nilsson.
”Effektiva sanktionssystem”
Synen på hur vi behandlar djur och på djurs rättigheter har förändrats över tid. Därför tycker landsbygdsministern att det är viktigt att kontinuerligt följa upp och utvärdera lagstiftningen.
– Jag tycker att det i grunden är någonting bra att det finns en större medvetenhet och engagemang för att vi ska behandla våra djur väl. Sedan ska vi ha våra verktyg och ha effektiva sanktionssystem för dem som bryter mot det, säger Jennie Nilsson.