• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Myndigheter har svårt att sätta stopp för de notoriska vanvårdarna av djur. Foto: Polisen

Över 200 avlivade katter hos notorisk vanvårdare

Uppdaterad
Publicerad

Trots upprepade kontroller, djurförbud och fällningar i domstol fortsätter de att skaffa djur. SVT Nyheter har tittat närmare på tre fall där vanvården har pågått i decennier – och där myndigheter beskriver en uppgivenhet.

Kvinna, 60-årsåldern, Västernorrland:

Totalt omhändertogs runt 80 hundar på olika platser i Västernorrland och Gävleborg i början av september. Kvinnan som ägde hundarna har en lång historia när det kommer till att vanvårda djur.

Redan från mitten av 1990-talet finns domstolsdokument som visar på hur hon misskött djur. Därefter har det bara fortsatt på olika platser i Sverige.

Foto: Polisen

Hon fick djurförbud första gången 2005, året därpå omhändertogs tio hundar hos henne. Några år senare, 2009, omhändertogs tolv hundar på grund av vanvård. Flera tvingades avlivas. Vanvården har sedan pågått på olika platser i Sverige.

Kvinnan misstänks, efter tillslaget i september i år, för brott mot djurskyddslagen och djurplågeri.

– Det var faktiskt fruktansvärt synd om dem och det ska jag lära mig att leva med, sa kvinnan till Sundsvalls tidning om hundarna.

Man, 70-årsåldern, Halland:

Mannen har varit ett fall för myndigheter sedan tidigt 2000-tal på grund av djurhållningen. Genom åren har över 200 katter avlivats efter att ha omhändertagits i bostaden i Hallands län, enligt länsstyrelsen.

Han fick djurförbud 2006 – som han bröt mot omgående. Därefter har det bara fortsatt, sedan 2009 har länsstyrelsen fattat beslut om omhändertagande av djur vid nio tillfällen.

Foto: Polisen

När polisen och länsstyrelsen var på plats 2015 möttes de av ett hus täckt med kattbajs, urin och skräp. De fick ha på sig gasmasker på grund av den höga ammoniakhalten. En polis som var på plats beskriver det som att ”inget kan mäta sig med detta aktuella fall”.

Mannen har i förhör sagt att han ser sig som godhjärtad och att katterna ”bara kommer och skriker efter mat”. Han dömdes 2017 för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, straffet blev böter.

Man, 60-årsåldern, Småland:

Mannen har haft djurförbud sedan 2008.  Trots det har länsstyrelsen vid sju olika tillfällen omhändertagit djur hemma hos mannen sedan dess. I juli i år fick mannen avslag på att få djurförbudet upphävt. Dagen efter fick länsstyrelsen en anmälan om att mannen skulle ha 30-40 katter i sin bostad.

Redan utanför lägenhetsdörren kände inspektören en kraftig lukt av ammoniak. Inne i lägenheten var det ”stora mängder urin och avföring på golvet i alla rum”. Kläder, mattor och andra saker låg överallt i lägenheten. Länsstyrelsen beslutade att samtliga djur skulle omhändertas.

I november i år dömdes mannen, mot sitt nekande, för bland annat brott mot djurskyddslagen eftersom han upprepade gånger brutit mot sitt djurförbud. Straffet blev dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.