Forskaren om djursamlare: ”Tror att de räddar djuren”

Uppdaterad
Publicerad

Djursamlare är ett begrepp för människor som skaffar ett stort antal djur utan insikt om deras mående. SVT Nyheter har pratat med professor David Mataix-Cols – som är en världsledande expert när det kommer till samlarsyndrom.

Det finns människor som fortsätter att skaffa nya djur – trots att de haft djurförbud sedan många år, vilket SVT har rapporterat om. I vissa fall kan det handla om ett väldigt stort antal djur som de lever tillsammans med i misär.

Bland grannar och andra i omgivningen kan de ofta ses som udda personer. Men det finns ett begrepp som passar in på en del av dem: djursamlare.

– Den som brukar benämnas som en djursamlare är en person som har väldigt många djur hemma och som hålls i en smutsig miljö. Vi vet att det är ett hälsoproblem både för djurägaren och för djuren, samtidigt vet vi förvånansvärt lite om det här fenomenet, säger David Mataix-Cols, professor och forskningsledare vid Karolinska institutet.

”Gap i forskningen”

Hur tänker en djursamlare?

– Det finns ett stort gap i forskningen. Men det som har skrivits är att de känner att de på något sätt räddar eller skyddar de här djuren, det är det vanligaste skälet de ger till att de har så många djur.

Är det vanligare inom någon grupp?

– Vi vet att det främst är kvinnor, två tredjedelar är kvinnor över 50 år, och att de oftast bor ensamma. Och vi misstänker att psykisk ohälsa ligger bakom många av de här fallen. Det är nästan en hundraprocentig garanti att de här människorna skaffar djur på nytt trots att de blivit av med djur tidigare, säger David Mataix-Cols.

Bättre samarbete

Hur kan samhället hjälpa dessa personer?

– För att kunna ställa rätt diagnos och ge rätt behandling måste vi veta mer specifikt vad som ligger bakom det. En riktning vi borde undersöka är samarbete mellan olika instanser som sociala myndigheter, djurrättsorganisationer och psykvården för att kunna hjälpa de här individerna och djuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.