Sveriges yngre läkares förening (Sylf) har beställt rapporten, där en tredjedel av de som svarat på enkäten uppger att de troligtvis kommer att byta bransch inom de närmsta åren. Det är en fördubbling som skett på mindre än ett år.
Enligt Madeleine Liljegren, ordförande för Sylf, är förklaringen bland annat den dåliga arbetsmiljön. Resultatet färgas också av att många som svarat på enkäten ännu inte har gjort sin allmäntjänstgöring och i stället har oreglerade tjänster. Bland dem som svarat på enkäten finns både de som inte har gjort sin AT-tjänst och de som har gjort den.
– Vi vet att de jobbar väldigt hårt och att de inte har så bra arbetsvillkor, säger Madeleine Liljegren som är på plats i Almedalen för att lobba kring frågan.
Vad kan det här innebära för sjukvården?
– Kortsiktigt skulle jag säga att unga läkare riskerar att bränna ut sig och bli sjukskrivna. Långsiktigt drabbar det förstås patienterna allra mest. Samhället har investerat mycket i att få de här unga läkarna ut i arbete. Om de sedan väljer en annan yrkesbana är det en jättestor förlust och dessutom en risk för patienterna.
Vill att politikerna inrättar fler AT-tjänster
Hur allvarligt är läget?
– Jag hoppas att det går att vända. Vårt förslag är att politikerna inrättar fler AT-tjänster, det kan bromsa utvecklingen. Det handlar också om att ge underläkare större inflytande över sin egen arbetsmiljö.
Enligt rapporten tog det i snitt drygt tio månader för nyutbildade läkare att få sin AT-tjänst förra året. Det kan jämföras med sju månader tio år tidigare. I dagsläget går det i snitt 31 månader mellan examen och legitimation.
Sveriges yngre läkares förbund ingår i fackförbundet Sveriges läkarförbund och organiserar underläkare från läkarexamen tills de blir färdiga specialister.