Försäkringskassans statistikenhet har för SVT Agendas räkning tagit fram nya siffror över långa sjukskrivningar. Siffrorna visar att gruppen med de allra längsta sjukfallen bara fortsätter att öka.

Långa sjukskrivningar ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som har fått sjukpenning i mer än 2,5 år ökar dramatiskt sedan regeringen avskaffade den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen i februari. Gruppen är nu lika stor som innan Alliansregeringen införde den bortre tidsgränsen.

Försäkringskassans statistikenhet har för SVT Agendas räkning tagit fram nya siffror över långa sjukskrivningar. Siffrorna visar att gruppen med de allra längsta sjukfallen bara fortsätter att öka. Ökningen märks framför allt bland de som varit sjukskrivna i mer än två och ett halvt år, och som passerat den tidigare bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

I Försäkringskassans siffror syns en brant uppgång efter den 1 februari då Socialdemokraterna infriade sitt vallöfte och tog bort den bortre tidsgränsen, eller ”stupstocken” som gränsen ofta kallas i debatten. I oktober 2009 var det 16.800 personer som varit sjukskrivna i mer än två och ett halvt år. Då infördes tidsgränsen och antalet sjönk till 1.500 personer.  

”Det blev precis som vi trodde”

I den senaste mätmånaden oktober 2016 var de som varit sjuka i mer än två och ett halvt år uppe i 16.400 personer.

– Det blev precis som vi trodde, den rödgröna regeringen har gett upp om de mest långtidssjuka, säger Johan Forssell (M) som är vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet. Han befarar att det kan bli en repris på när Göran Persson (S) var statsminister, då många långtidssjuka blev förtidspensionerade. Något som enligt Forssell gjordes för att gömma undan sjukskrivna från statistiken.

Det var Moderaterna i den borgerliga Alliansregeringen som drev igenom den så kallade Rehabiliteringskedjan med olika tidsgränser, eller kontrollstationer. Efter den bortre tidsgränsen blev de sjukskrivna utförsäkrade, och förlorade rätten till sjukpenning. Endast de som låg på sjukhus eller inte hade någon ”verklighetsuppfattning” kunde få förlängd sjukpenning.

Fler får sjukpenning

Även gruppen som fått sjukpenning i mer än ett år ökar nu rejält. De var i oktober förra året 53.500 personer, att jämföra med 23.900 samma månad 2009.

Statistik som visar antalet sjukskrivningar över tid. Flest kvinnor som sjukskriver sig. Foto: SVT

Däremot har grupperna som haft sjukpenning i mer än tre månader (90 dagar) och de som haft sjukpenning i mer än ett halvår (180 dagar) minskat något.

”Patienter klarar inte av rehabiliteringen”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll utfrågas i Agenda i kväll. Hon får även frågor om Försäkringskassans nya hårdare bedömning av arbetsförmågan. Läkare slår nu larm för att deras läkarintyg ofta underkänns och att patienter som varit heltidssjukskrivna kastas ut från sjukförsäkringen.

– Det är så märkligt, vi har patienter som får gå sjukskrivna i åratal, som verkar gå under radarn. Men sedan i höstas, efter att Försäkringskassan tolkat två domar, drar de bara in sjukpenningen från en dag till en annan. Vi ser nu hur våra patienter inte klarar av sin rehabilitering längre, säger Gunilla Brodda Jansen som är specialist i rehabiliteringsmedicin vid PBM.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.