Från och med måndag så blir det möjligt att besöka klass 1 och 2-anstalter samt häkten. Lättnaden omgärdas av en rad åtgärder på grund av risken för smittspridning. Bland annat kommer besök att ske utan kroppskontakt samt med en glasskiva mellan besökare och den intagne.
Det är upp till de anställda inom Kriminalvården att se till att reglerna om kroppskontakt följs, något som väckt kritik från personalen.
– Från och med nu så ska vi bära visir om vi är mindre än två meter från folk. Man stramar upp restriktioner för personalen men släpper in besök. Det rimmar illa, säger en anställd till SVT Nyheter.
Personen uppger att hen nu ser sig om efter ett nytt jobb och tycker att arbetsgivarsidan varit dåliga på att lyssna.
– Om det blir stökigt lär visiren flyga. Och att hålla två meter avstånd från en stökig klient är ju en utmaning.
Facket: ”Finns en gräns”
Enligt Roger Nilsson, samordnare i Region Syd för fackförbundet Seko, så kan den ökade arbetsbördan innebära problem på sikt.
– Det blir nya strukturer som tar tid och energi. Det sliter så klart och är oerhört ansträngande. På det ligger det ansträngda beläggningsläget som vi har, säger han.
Roger Nilsson betonar samtidigt att han tycker att arbetsgivarsidan lyssnat på kritiken.
– Samtidigt måste vi skydda våra anställda. Det finns en gräns då vi säger att vi är trötta och slitna. Vi har sagt att vi kan hantera det här året, men nästa år när man haft dubbelbeläggningar en lång tid, samt eventuellt covid som ökar bland personal och intagna, så framåt sommaren är det nog kritiskt.
”Inte till varje pris”
Susanne Wedin, regionchef på kriminalvården i Stockholm, förstår de anställdas oro för smitta, men menar att risken är liten så länge rutinerna följs.
– Vi har förberett oss för att ta emot besök under en lång tid nu och vi anser att vi kan göra det så smittsäkert som det behövs. Sedan kommer vi alltid att göra en avvägning utifrån det aktuella läget. Har vi smitta bland personal eller intagna så kan vi ompröva beslutet. Vi genomför inte det här till varje pris, säger hon.
– Vår bedömning är att vi har så pass bra utrustning och goda rutiner att vi inte ska riskera att personalen blir smittad. Det är en stor inskränkning i de intagnas rättigheter som vi behövt överväga. Vi har funnit att det inte är befogat med ett generellt besöksstopp.