• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lars Leijonborg tycker det är anmärkningsvärt att det skulle ta nästan 20 år innan reformen om språkkrav blev ett faktum. Foto: TT

Lars Leijonborg: ”Är det okej nu kan det inte ha varit rasism då”

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) var en av många som gick hårt åt den tidigare L-ledaren Lars Leijonborg och förslaget om spåkkrav för att få svenskt medborgarskap.

Nästan 20 år efter förslaget kom på tal är tonläget något helt annat.

– Att så många spelade rasistkortet var naturligtvis väldigt olustigt, säger Lars Leijonborg.

Kritiken var minst sagt hård när Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, inför valet 2002 föreslog krav på att invandrare ska ha godkända kunskaper i svenska språket för att bli svenska medborgare.

Under sommaren genomfördes förslagen av regeringen som en del i den nya migrationslagstiftningen. I ”30 minuter” erkände Morgan Johansson (S), som tidigare kallat förslaget ”en magnet för främlingsfientliga väljare”, att han svängt i frågan.

”Klart att det tog på en”

Lars Leijonborg tycker det är anmärkningsvärt att det skulle ta nästan 20 år innan reformen blev ett faktum.

– Sent ska syndaren vakna, så det är naturligtvis bättre att vakna än att inte vakna alls. Är det okej nu kan det inte ha varit rasism då, säger Lars Leijonborg.

Morgan Johansson var inte den ende politikern som såg förslaget som populistiskt och ett sätt att locka röster från ytterkanten. 

– Att jag fiskade i grumligt vatten var ett uttryck som återkom. Göran Persson sa i en riksdagsdebatt att jag blinkade med högerögat. Att så många spelade rasistkortet var naturligtvis väldigt olustigt. När man i hela sitt liv har jobbat antirasistiskt så är det klart att det tog på en, säger Lars Leijonborg.

Motstånd från allianskollegor

Men för Lars Leijonborg och Folkpartiet blev förslaget om språkkrav en succé. Partiet gick från låga opinionsiffror till att få 13,4 procent i valet. Men inte ens när när alliansregeringen fick makten 2006 genomfördes förslaget.

– Skulden ska väl fördelas på flera håll. Motståndet var hårt även från våra koalitionspartners i Alliansen. Så Morgan Johansson var inte ensam, säger Lars Leijonborg.

Han ser två anledningar till att Socialdemokraterna, och många andra partier, nu ändrat ställning i frågan.

– Varenda valstrateg inom S säger att man måste ta tillbaka LO-väljare från SD, så jag tror att SD:s framgångar är en bakgrund. Sedan får man säga att integrationsproblemen var stora förr, men de har ju blivit ännu större nu vilket kan vara en anledning till att man tänkt om, säger Lars Leijonborg.

Morgan Johansson tvärvände om språkkrav: ”Har tänkt om” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.