”Kan en alkoholist tränas att dricka måttligt?”

Uppdaterad
Publicerad

Chatten med överläkare Sven Andréasson och alkoholforskare Anna Söderpalm Gordh fick väldigt många frågor. Här kan ni läsa frågorna och svaren.

Håkan: Är det seriöst att prata om att ha lyckats efter ett halvår ? kom igen om ca.2-5 år

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Det är mycket olika. För vissa håller der i sig andra inte.  En mycket bra början.

Svenskarnas alkoholvanor

rolfisnatra@gmail.com: Jo, men rubriken säger ”dricker för mycket alkohol” dessa behöver ju inte ha utvecklat alkoholism och då är det väl idé att ”lära” dessa dricka mindre innan de utvecklar alkoholism och då helt måste avstå helt...

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Om man ännu inte utvecklat ett svårt beroende har man en stor fördel här att lättare sänka sitt alkoholintag.

sara: hur många nyktra alkisar tror ni återfaller efter detta inslag? För ”det går ju” att lära sig dricka igen Tar ni ansvar för det?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Förutsättningarna ser olika ut.  Vissa är mer sårbara än andra. 

Birger: Måste man inte hålla isär begreppen alkoholist och storkonsument? Kan en alkoholist, som ju har en sjukdom, verkligen tränas att dricka måttligt?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Mycket svår fråga.  Jag tror vi behöver enas om att som riskkonsument/högkonsument så är förutsättningarna mycket bättre än för en med en svår alkoholism

P-O: visa är sårbara hur kan man ta reda på det?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Ärftlighet, debut, hur mycket alkohol, stress, när dricker man etc.  Allt detta är sårbarhetsfaktorer

umekille: Det finns inget antingen eller för en person som dricker för mycket Det är bara hålla sig från och sluta helt. Socialt drickande för en alkis fungerar inte

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: han hade ett måttligt utvecklat alkoholberoende; efter behandlingen hade han blivit av med det

Ulf: Hej, i reportaget talar Erik om att han drack så mycket som nästan en flaska vin vid varje tillfälle – Är det en lögn? på ca 4glas vin är det inte troligt att någon sluddrar så att vänner som ringer undrar vad som står på

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Många utveckar en hög tolerans till alkoholen.  Många kan dricka stora mängder alkohol utan att det ”nästan” märks.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Bakom ordet alkoholism döljer sig många typer av problem; en del kräver troligen livslång nykterhet -men för många har beroendet inte blivit så utvecklat. Där kan man pröva att lära sig dricka måttligt.

Eva46: Vart vänder man sig för att få den hjälp Eric fick. Och hur fungerar behandlingen

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: I Stockholm har vi startat en mottagning som har denna inriktning: Riddargatan 1 – du kan läsa mer på nätet: www.riddargatan1.se

orolig syster: Hej! Min syster dricker alldeles för mycket vilket vi har sagt till henne men hon säger då att om vi tar upp det mer med henne så bryter hon kontakten med oss syskon. Det vill vi inte riskera men det här är mycket sorgligt att se på eftersom vår far också drack för mycket och han gick bort tidigt på grund av sjukdomar som han drog på sig på grund av alkoholmissbruket. Det är mycket tragiskt att se att historien nu upprepar sig och det vi undrar nu är hur vi borde gå vidare för att kunna hjälpa henne på bästa sätt. Jag såg inslaget på nyheterna och har svårt för att tänka mig att de här personerna som har ett långt gående missbruk skulle kunna dricka normalt eftersom jag tror att risken att de går över gränsen igen måste vara mycket stor.

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Reportaget handlade inte om någon med ett svårt långtgående missbruk. Inom den gruppen ser det lite annorlunda ut.  Det är mycket svårare.

För mig handlade reportaget även om att visa på att det finns många olika behandlingar och förhoppningsvis passar någon behandling en viss person.  Lycka till med din syster.

marclind: Jag är chockad över att detta inslag vinklats så att man ger ett intryck av att det endast krävs ”enkla insatser” för att få en alkoholist att sluta dricka. Ett enda inslag med en f d ”missbrukare” som med förvrängd röst talar om att han börjat kunna hantera alkoholen, dvs ”dricka socialt”. Kampen mot alkoholen är livslång och genomsyrar hela familjen och alla närstående! Hur kan ett seriöst nyhetsprogram som ”Aktuellt” förenkla denna problematik?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Du uttrycker här en traditionell syn på alkoholproblem som antingen – eller. Verkligheten rymmer betydligt fler nyanser. Problemet för många är att den behandling som bara erbjuder helnykterhet som mål inte är tilltalande. Många kan lära sig måttligt drickande. För dem som det inte fungerar kan man med lärdom av detta växla över till helnykterhet.

Bekymrad dotter: Min mamma har varit alkoholist i flera decenier. Min mamma har dock klarat sitt arbete och därför lyckats upprätthålla en fasad i alla år. Hon har alltid förnekat sin alkoholismen. För 6 år sedan vart hon dock påkommen med att vara gravt berusad på arbetet och skickades på behandlingshem. Detta hjälpte inte. Hon hade inställningen att hon skulle kunna socialdricka. För ett år sedan vart hon igen påkommen och då av med jobbet. Hon vägrar att lyssna när jag försöker att prata med henne om hennes alkoholproblem och hon förnekar fortfarande sin alkoholism. Menar du att min mamma kan socialdricka trots sin förnekelse och sitt kraftiga alkoholberoende? Jag är en föredetta rökare som när jag rökte många gånger försökte sluta och endast feströka. Men så fort jag började feströka kom suget tillbaka och jag trillade dit igen. Menar du att det är annorluna med alkoholberoende? Hälsningar en orolig dotter

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Det går inte lämna några klara besked utan att ha gjort en noggrann bedömning. I princip kan man dock säga att för den som utvecklat ett kraftigt beroende under lång tid är det ofta mycket svårt att erövra kontroll över drickandet – där är det mer realistiskt att inrikta sig på helnykterhet.

umekille: Enligt den behandlingsmetoden jag fick hjälp av är ett totalstopp av alkoholintag den enda vägen bli frisk...Gäller det inte alla som har problem?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Det beror på hur uttalade alkoholproblemen är. Alla som kallas alkoholister är inte likadana och har inte samma problem. Med måttligt utvecklat beroende finns ofta goda möjligheter att lära sig kontrollera konsumtionen.

orolig syster: Tack men min fråga är ju hur vi ska hjälpa henne och den fick jag inget svar på.

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Jag tycker du kan kontakta vårdcentralen, en beroendemottagning, företagshälsovården om du är kopplad till detta, sjukvårdsrådgivningen.  Detta är bra första instanser att kontakta.  Allt gott

lenny: Vilka var medicinerna som kunde hjälpa mot suget?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Det finns två: Naltrexon och Campral (eller Aotal)

Patrik: Hejsan, jag har en morfar som var alkolist och jag har druckit mycket i mitt liv, till slut så fick det sådana konsekvenser att jag sökte mig till AA, tror inte jag skulle kunna dricka måttligt någon gång. Mitt problemvar att jag inte kunde sluta dricka. Skulle jag verkligen kunna dricka som Svensson.....måttligt??

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Det låter inte så. För den som druckit mycket och länge blir det allt svårare att återerövra kontrollen överkonsumtionen. Men det är som med flera andra sjukdomar: de förekommer i olika grader – ex.vis högt blodtryck eller diabetes – många klarar sig med ganska lite behandling

Robasia: Jag blir förvånad över att höra någon säga att en beroende kan börja dricka igen, jag vet att en högkonsument kan, men jag vet också att en som utvecklat beroendet inte kan. Det finns ju forskning som visar att hjärnan rent fysiskt har byggt om. Det många tecken på att en som är beroende väldigt snabbt går tillbaka till destruktivt drickande och jag tycker att det är oansvarigt av en ”docent” att utrycka sig så generellt och okunnigt om något som till 80% fyller akutmotagningarna på helgerna och 25 procent av våra vårdplatser

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Det är mycket svårt att sätta exakta gränser mellan beroende och högkonsumenter.  Vi kan inte längre dra alla över en och samma kam och erbjuda samma vård till alla.  Det är inte tillräckligt.  Vården behöver nyanseras.  Naturligtvis försöker alla som arbetar med dettta ge absolut bästa vård. 

TomasB: Sven: Jag vill påstå att din idé om vad alkoholberoende innebär skiljer sig kraftigt från mig som de facto är alkoholist. Du tycks tro att beroende handlar om ett substansberoende som sett över tid gradvis tilltar. Det är absurt. Om Sveriges samlade missbrukare hade som ”problem” att de inte ”slutat i tid” så skulle problemet aldrig uppstått. Och kunnat lösas genom att de bara ”kontrollerar sin konsumtion” vilket uppenbarligen är problemets kärna. Efter att ha besökt behandlingshem och fängelser så skrämmer det mig att ni har en så låg förståelse för alkoholism som sjukdom.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Det finns förvisso en grupp som har mycket uttalade alkoholproblem som inte kan klara kontrollerat drickande. Men detta innebär inte att de med en annan bild inte skulle kunna klara detta. Allt är inte svart eller vitt!

Patrik: Kan man få depressioner efter det att man slutat dricka, har hållt upp i över ett år nu

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Det kan man.  Kankse är det så att depressionen föregick drickandet och kommer tillbaka av olika anledningar som inte har med alkoholen att göra. 

Robasia: Är inte definitionen på beroende mera hur mycket konsekvenser man har av sitt drickande snarare än hur mycket man dricker---?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: jo, det kan man säga; det centrala är att man mist kontrollen över drickandet och att det vållar stora problem i ens liv – men att man ändå inte förmår bryta beteendet.

Lisa: Hur kan man få en närstående (ens mamma) att förstå att hon dricker för mycket? När hon blir arg eller förnekar det eller vänder på det så att man själv är dum.

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Svårt.  Fortsätt uttryck din oro. Finns det möjlighet att för dig att visa på samband mellan din mammas konsumtion och hennes beteende.  Det är svårt att erkänna att man dricker för mycket. Lycka till

Kicki: Snacket om att kunna dricka måttligt stämmer ej om man verkligen är alkoholist. Jag försökte otaliga gånger, utan att lyckas. Känner många andra som heller aldrig gjort det. I dag lever jag nykter o drogfri, tack o lov, o är tacksam för all hjälp som erbjudits mig. Personen som omnämns i prog är helt klart storkonsument, men ej alkoholist.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Jodå; alkoholberoende är helt enkelt ett tillstånd som ser olika ut för olika personer. Hittills har vi mest uppmärksammat de svåraste tillstånden, där helnykterhet är den bästa lösningen. Men en betydligt större grupp har mindre dramatiska problem – där finns betydligt större möjligheter att lära sig dricka måttligt.

Kicki: Snacket om att kunna dricka måttligt stämmer ej om man verkligen är alkoholist. Jag försökte otaliga gånger, utan att lyckas. Känner många andra som heller aldrig gjort det. I dag lever jag nykter o drogfri, tack o lov, o är tacksam för all hjälp som erbjudits mig. Personen som omnämns i prog är helt klart storkonsument, men ej alkoholist.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Jodå; alkoholberoende är helt enkelt ett tillstånd som ser olika ut för olika personer. Hittills har vi mest uppmärksammat de svåraste tillstånden, där helnykterhet är den bästa lösningen. Men en betydligt större grupp har mindre dramatiska problem – där finns betydligt större möjligheter att lära sig dricka måttligt.

Niclas: Jobbar själv med ungdomar på en Ungdomsmottagning och träffar regelbundet ungdomar som dricker för mycket. Upplever det svårt att få dessa att helt gå med på att avstå. Däremot är min erfarenhet att det är lättare att minska deras drickande om man inser att de ändå kommer att dricka men att få dom att inse vad stort alkoholintag kan innebära. Tror ni ert förslag skulle kunna anses ok i ungdomsgruppen också?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Ja, det tror jag – givet att man håller sig till 18-årsgränsen. Under den åldern är risken för stor för skador. Men även här måste man göra individuella bedömningar.

Lage: Jag tycker ni duckar för frågorna. Det klart att en storkonsument kan sluta el dricka mindre, men den som har en ärftlig belastning för alkoholism och tankarna ständigt kretsar kring alkohol har bara 2 val, bli nykter eller supa ihjäl sig!

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Jo, ärftlighet är en viktig faktor – försvårar ofta möjligheten att hantera alkoholen. Flertalet problemdrickare har dock inte denna ärftliga faktor

Bodile: Jag har lärt mig att alkohol är giftigt i sig och ger många cancerfall. Det lär inte finnas någon gräns som är säker, utan man riskerar att få cancer om man dricker. Stämmer inte det?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Man riskkonsumerar alkohol när man som man dricker mer än 14 standardglas och som kvinna 9 standardglas i veckan.  Över den gränsen så brukar man säga att det finns risk för leversjukdomar, cancersjukdomar, sociala och psykiska problem. 

Christina: Vart kan man vända sig för att få hjälp att dricka måttligt?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Vårdcentral, beroendemottagningar, företagshälsovården.  Googla på nätet. Alkoholhjalpen.se.  LYCKA TILL

Sarah: Varför anser ni att det är viktigt att kunna lära sig dricka måttligt? Om man har tendenser att bli alkoholist är det väl bäst att hålla sig ifrån alkohol helt och hållet?Jag är uppvuxen med två alkoholister och har själv valt att bli helnykterist. Jag kan ha roligt utan alkohol. Det borde fler lära sig att kunna ha!

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Självklart kan man leva ett bra liv utan alkohol. Men det är viktigt att ha flera alternativa behandlingar i alkoholvåden. Om man bara erbjuder behandling som inriktar sig på helnykterhet är det många som avstår från att söka hjälp.

Margenta: Om man bor i Borås men inte vill söka hjälp där för att man inte vill att folk ska få reda på detta att man är alkoholberoende. Vart kan man vända sig då?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Jag tycker att du då ska kontakta en beroendemottagning/vårdcentral i en annan stad. Göteborg? Lycka till!

erika: Löper man stor risk att bli alkoholist om man dricker varje helg?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Nej det kan man inte säga generellt; så ser dryckesmönstret ut för många. Avgörande är mängderna; att undvika att dricka sig full

Patrik: Men det bästa måste väl ändå vara att avstå helt, jag har gått på AA- möten i 1 1/2 år nu och har trillat dit 1 gång under den tiden. Men jag skulle gärna vilja kunna ta ett glas vin till maten bara, men rädd att det inte skulle stanna där

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: att avstå helt är definitivt den säkraste vägen att gå.

Malin: VEM tar man hänsyn till när man säger att en missbrukare kan dricka måttligt? Inte barnen i alla fall.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Tanken är att få in fler i behandling och få bort det skadliga drickandet. Inte minst för barnens skull.

kvällsuggla: Jag har belönings/stimulansproblemet – dvs jag kan ta ett glas eller två när jag jobbar vid datorn eller skriver men där dessa första glas lätt kan leda till en 'helnatt' med vin eller whisky. Proppen går ur. Mellan varven kan jag vara utan eller dricka till maten – men totalt överkonsumerar jag. Hur ska jag få stopp på mig själv?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Du behöver kanske mer hjälp att ringa in dina ”risksituationer” och att hitta strategier för att undvika dessa. 

Micke: Jag är säker på att jag skulle klara att dricka måttligt, jag började dricka p g a sorg/depression. Jag har sökt KBT och samtalsterapi men erbjuds ingen då jag först måste uppvisa 3 månaders absolut nykterhet. Därefter ska det vara absolut nyktert, inte ens en öl, då man går terapin. Klarar jag av att vara nykter i tre månader så är det inget fel på mig som jag ser det. Men jag får aldrig terapi, därför går jag som en tidsinställd bomb hela tiden.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: det låter galet. Självklart ska man kunna erbjuda behandling även om man inte uppnått helnykterhet.

Malin: Tycker ni inte ni förenklar det här problemet ganska mycket med era utsagor? För det första så ljuger alkoholmissbrukare för ALLA om sitt drickande, och söker varje ursäkt de får till ett fortsatt drickande, och för det andra förnekas konsekvenerna av drickandet men sist och absolut inte minst, innebär missbruk svinkna barn och skadade barn. Ett fortsatt drickande skulle för barnen skull innebära en fortsatt otrygg uppväxt. Är det då försvarbart av er att gå ut med det här på det här sättet? Hur många barn ska inte få ta ännu mer skada av det här?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Jag är ledsen om du tolkade detta på det sättet.  Reportaget skulle handla om att det finns många olika sorters människor och ett flertal olika behandlingar för de som är riskkonsumenter.  Naturligtvis vill vi inte utsätta något barn för en ökad risk genom reportaget. 

TomasB: Sven: Tack för ditt svar. Men du tycks inte begripa att alkoholism är en sjukdom, att överkonsumera sprit är inte alkoholism. Substansberoende är inte problemets kärna. Snälla sluta använda uttrycket alkholism ty många som de facto är detta kan använda detta som incitament för att dricka, och för en riktig alkoholist finns inte måttlighetsdrickande. Ser du inte risker med dina påståenden?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Du försöker göra dig till talesman för alla med alkoholberoende trots att det tillstånd du beskriver bara gäller en mindre grupp. Den gruppen ska naturligtvis få hjälp att sluta dricka. Men beroende är ett bredare tillstånd än så. Med ditt synsätt skulle den stora gruppen även i fortsättningen stå utan behandling

Patrik: Arvsanlagen är allså en stor faktor för att bli alkolist.???

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: ja, för många. Ungefär 25-30% har en tydlig ärftlig komponent

Simon: Hur är det att dricka ensam? Ta 1-2 glas i ensamhet?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: De flesta dricker tillsammans med andra. Men om man dricker 1-2 glas ensam så bör det inte vara någon fara.  Riskkonsumtionen brukar vi säga är 14 standardglas i veckan för män och 9 för kvinnor.  Det finns inga rekommendationer för ensam vs socialt drickande.  

Patrik: Vad tycker ni om 12 stegsprogrammet.???

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Jag anser att om 12 stegsprogammet är ett program som man känner sig hemma i och det passar ens problematik så är det mycket bra och det har visat sig hjälpa en hel del människor. 

flundran : efter 8 års nykterhet otaliga samtal i terapi och månader av självrannsakan förstod jag att problem inte var spriten utan jag själv. Jag drack och det dröjde inte länge innan jag tappat kontrollen över mängd och tillfälle. Det tog mig 14 månader att bli nykter. Jag undrar varför vissa läkare envisas med att påstå att man kan lära sig att dricka och varför man vill orsaka en eventuell död för att bevisa att någon storkonsument som tror att han är alkoholist ska dricka igen. Vilka intressen styr forskningen?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Detta är inte komplicerat. Den som vill få hjälp att hantera sitt alkoholproblem vill oftast lära sig dricka måttligt. Fine. Låt dom få lära sig det. Många visar sig kunna det. Men för de som inte klarar måttligheten får man övergå till helnykterhet. Men om man bara har helnyktra lösningar att erbjuda är det många som helt enkelt avstrår från behandling. Då har man gjort det bästa till det godas fiende.

Stefan: Med detta inslag,riskerar ni inte att de som är nynyktra med hjälp av behandling börjar dricka igen?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Det vore tråkigt om det  blev den effekten.  Repotaget var meningen att det skulle visa på att det fanns behandlingar för en grupp som inte ville sluta aytt dricka helt och heller inte hade en alltför svår problematik.

Margenta: 14 standardglas? Vad menas med det?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Ett standarglas är antingen 1 glas vin, 33 cl starköl, 50 cl folköl, 1 snaps

Lage: Jag tycker ni svamlar avseende storkonsument och alkoholist. Tycker ni ska klargöra begreppen. Det är två helt skilda problem.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Alkoholist – eller alkoholberoende som jag föredrar att tala om uppfyller flera kriterier – inte bara hög konsumtion. Det centrala är att man förlorat kontrollen över konsumtionen och att det vållar en problem och lidande.

Siri: Känner en som dricker allt för mycket men som nog inte skulle vilja sluta helt och hållet så detta lät som en bra lösning. Men om personen inte ens vill erkänna att han har ett problem, hur ska man då få dem till att uppsöka hjälp?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Oftast är beroende personer mycket väl medvetna om att de dricker för mycket. Men de vill inte tillstå detta för andra – eftersom de då befarar att bli föraktade eller påtvingade lösningar de inte vill ha. Men familj och vänner spelar ofta en viktig roll genom att uttrycka sin oro över drickandet och gärna erbjuda hjälp-

Sven: Finns det inga alternativ med anonym hjälp, på nätet eller så?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Det finns länkar på nätet tex alkoholhjalpen.se, det finns webbaserad hjälp etc.  

Kajsa: Vilka steg innebär behandlingen för att man skall kunna nå ett ”måttligt drickande”? Jag har alkoholism en lång bit bakåt i släkten, mamma dricker (men inte tills den grad att hon vill ha hjälp), och jag har också börjat utveckla ett problem med alkoholen. Känner att mitt problem är så ”litet” att jag inte kommer söka hjälp. Finns det några råd för att förenkla vardagen?

Anna Söderpalm Gordh, alkoholforskare: Hitta dins ”risksituationer och försök utveckla strategier föratt undvika dessa.  Öka din kunskap om man ett lågriskdrickande (mindre än 9 glas i veckan för kvinnor) är och ett högriskdrickande (mer än 9 glas i veckan.) Lycka till

Magnus: Man måste hålla isär ifall man är direkt kemiskt beroende av alkohol och dricker av den anledningen eller om man är storkonsument av alkohol på grund av sin utsatta sociala situation (arbetslös, ensam etc). Då skulle man behöva ha en medmänniska som var mans mentor till det nya livet som man skulle vilja leva. Det finns heller inget svart eller vitt i det här ämnet som jag annars har en känsla av att det hela tiden handlar om här i sverige. För att få ”riktig hjälp” med sitt beroende i Sverige idag så måste man antingen ligga i rännstenen så ambulans och polis kommer(och med det som allt tillkommer i utredningar) eller så får man söka sig till länkarna.Många människor som är storkonsumenter skulle istället behöva ha en medmänniska som hjälp till ett nytt liv istället för flaskan.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: det tycker jag var bra sagt. Många människor kan bryta sitt beroende på egen hand. Ibland behövs det hjälp till självhjälp, men det stora flertalet som en gång varit beroende och inte längre är det har tagit sig ur detta tillstånd utan vare sig behandling eller AA. Vården behövs för dem som behöver stöd i detta.

Marcus: Varför är det så viktigt att få folk att ”lära sig dricka måttligt” då? Är verkligen ett liv som helnykter så hemskt?

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Det kan man verkligen diskutera. Men vi lever i en kultur där många befarar att de hamnar utanför om de inte deltar i riterna.

Umekille2: jag har ett ”svagt” alkoholberoende i den månen det kan vara svagt. Jag kan kontrollera mitt drickande, men varje gång jag dricker får det fysiska konsekvenser. Så hur kommer det sig att jag enligt er kan konsumera? Ska jag leva med sömnproblem och hjärtklappning, som är direkta konsekvenser av mer än måttlig konsumtion. Jag är i 20-års åldern och är helnykter.

Sven Andréasson, överläkare Beroendecentrum: Det låter absolut som om du gör bäst i att inte dricka alls – bra beslut!

Moderator: Det har kommit väldigt många frågor till vår chatt om alkholberoende, och tyvärr finns det inte möjlighet för Anna och Sven att besvara alla. Vi tackar för det stora intresset!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas alkoholvanor

Mer i ämnet