Socialstyrelsen har kartlagt hur antalet personer som diagnostiseras med könsdysfori utvecklats. Myndigheten konstaterar att ökningen som setts de senaste tio åren främst gäller bland barn och unga vuxna, och i synnerhet bland de som registrerats som flickor vid födseln.
Detta har bland annat Uppdrag granskning uppmärksammat tidigare.
Antalet nya fall av diagnostiserad könsdysfori bland flickor mellan 13 och 17 år har ökat med närmare 1 500 procent sedan 2008.
Men även i andra åldersgrupper, såväl bland barn som unga vuxna, pojkar som flickor, unga män och unga kvinnor, är ökningen markant.
Oklart varför
Bland unga män mellan 18 och 24 år ökade antalet personer med diagnosen med 400 procent.
”Ja, att ökningen är tydlig råder inget tvivel om, däremot vet vi inte vad ökningen beror på”, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Det är vanligt med flera psykiatriska diagnoser hos personer med könsdysfori, exempelvis autism, depression och ångestsjukdomar.
Kartläggningen visar att personer med könsdysfori löper högre risk att dö i självmord än befolkningen i övrigt. Men personer med andra psykiatriska diagnoser har ännu högre risk för suicid.
”Personer med könsdysfori som begick självmord hade också mycket hög förekomst av samtidiga svåra psykiatriska diagnoser, vilket gör det svårt att skilja det ena från det andra med avseende på självmordsrisk”, säger Peter Salmi.
Stort lidande
Personer med könsdysfori, som transsexualism, identifierar sig inte med det kön de registrerats med vid födseln. Det kan medföra stort lidande för den enskilda individen, enligt Socialstyrelsen.
År 2018 var det totalt knappt 6 000 personer, 0,6 promille av befolkningen, som hade någon könsdysforidiagnos i Sverige. Antalet väntas öka kommande år eftersom allt fler söker hjälp och blir utredda för könsdysfori.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur stor andel av beforlningen som har könsdysfori.
Könsdysfori
Antalet personer som fått någon könsdysforidiagnos har ökat kraftigt, särskilt bland barn och unga, och mer bland flickor än pojkar.
Av de totalt 6 334 personer som sedan 1998 fått någon könsdysforidiagnos i Sverige har sammanlagt 21 män och 18 kvinnor dött i suicid, vilket motsvarar 0,6 procent.
Män som diagnostiserats med könsdysfori hade 4,9 gånger högre risk att dö i självmord än befolkningen i övrigt. För kvinnor var andelen 13,7 gånger.
Personer med andra psykiatriska diagnoser än könsdysfori hade generellt ännu högre risk för suicid.
Källa: Socialstyrelsen