Ett framtida svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato är en av de hetaste frågorna på Rikskonferensen Folk och försvar som inleds i Sälen i dag.
Frågan splittrar riksdagspartierna. S, MP, V och SD säger nej. Allianspartierna säger ja. Trots regeringspartiernas nej ska Sverige fördjupa samarbetet med Nato i år. Nu ger sig också Lettlands president in i försvarsdebatten.
– Sverige är ett mycket starkt land och en nyckelspelare i Östersjöregionen. Om Sverige blir medlem i Nato kommer landet att bidra till stärkt säkerhet i regionen, inte minst i krissituationer, säger Raimonds Vejonis till SVT Nyheter.
Efterlyser svenskt specialförband
Ryssland har de senaste åren dramatiskt ökat sin militära närvaro i Östersjön, så väl till sjöss som i luften. Samtidigt har landet skärpt tonen i den säkerhetspolitiska debatten. Men enligt Vejonis skulle ett starkare Nato med Sverige som medlem inte leda till ett högre ryskt tonläge, utan istället bidra till en bättre maktbalans mellan Nato och Ryssland.
Vejonis menar också att Sverige kraftigt bör rusta upp försvaret av Gotland och han beskriver ön som ytterst strategisk.
– Så vitt jag känner till det är försvaret på Gotland svagt. Jag anser att Sverige måste investera i en militär infrastruktur. Sverige bör ha en flottbas, artilleripjäser och ett specialförband på ön, säger Vejonis.
Mer pengar väntas
Den ökade ryska närvaron i Östersjön liksom den ryska inblandningen i inbördeskriget i Ukraina var två viktiga orsaker till att regeringen ifjol beslutade om att stärka anslaget till försvaret med två miljarder kronor om året.
Där spelar Gotland en viktig roll och regeringens målsättning är att inom de kommande åren ha ett fast förband om 300 soldater på ön. Den lettiske presidenten menar att den som kontrollerar Gotland också kontrollerar Östersjön.
– Vi har flera olika scenarier där läget eskalerar. Ett av det farligaste är att Ryssland skär av baltländerna via Vitryssland och Kaliningrad och intar Gotland. Då kan den ryska flottan kontrollera hela Östersjön och då kan man skära av kontakten med Sverige, Finland och Baltikum, säger Vejonis.
Fler amerikanska trupper
Raimonds Vejonis, var tidigare landets försvarsminister och har profilerat sig som förespråkare av ett starkt försvar, med tätt samarbete med andra länder. När han tillträdde som president förra sommaren tog han också upp vikten av ett starkt försvar i sitt installationstal.
Lettland gick tillsammans med Estland och Litauen med i Nato 2004 och efter Rysslands annektering av Krimhalvön stärkte USA sin militära närvaro i Lettland och flera andra Natoländer i Östeuropa.
Ska träffa Löfven
Vejonis besökte Sverige 2014 i egenskap av försvarsminister. Han träffade dåvarande försvarsminister Karin Enström (M) liksom hennes efterträdare Peter Hultqvist (S), som då var ordförande i försvarsutskottet.
Efter besöket i Sälen reser Vejonis till Stockholm där överläggningar med statsminister Stefan Löfven (S) väntar i morgon.