Under torsdagsmorgonen kunde SVT Nyheter berätta att det råder brist på litium, ett läkemedel som är oumbärligt för tusentals svenskar som lider av bipolär sjukdom. Leverantören av litium-preparatet Lithionit, Karo Pharma, förklarade i ett uttalande tidigare i veckan att deras nu tomma litium-hyllor berodde på brist på lithiumsulfat.
Alltså, ämnet som gör Lithionit till ett preparat som fungerar för personer med bipolär sjukdom fanns inte att få tag på. Efter flera dagars arbete med frågan ser det nu betydligt ljusare ut, enligt Karo pharma.
– Vi kommer att släppa produkten från vår underleverantör i morgon igen, och kan leverera till den svenska marknaden, säger vd Christoffer Lorenzen till SVT Nyheter.
”Fortfarande kritisk situation”
Bolaget räknar med att läget kommer att förbättras ytterligare de kommande veckorna, och att man i augusti är tillbaka i normal takt vad gäller leverans av litium till svenska apotek.
– Det är fortfarande en kritisk situation, och vi tar mycket allvarligt på den.
Är bristen på litiumsulfat inte lika kritisk i dag som i början av veckan?
– Det stämmer.
Bolaget satte tidigare i veckan ihop en krisgrupp, som intensivt jobbat med litiumbristen i flera dagar. Under torsdagen säger Karo pharma att deras underleverantör säkerställt viss leverans av den verksamma substansen litiumsulfat. Det är således inte längre helt stopp i försörjningskedjan av litium.
– På en vecka går det åt cirka 6 000 förpackningar, med 100 tabletter i varje. Detta kommer vi kunna göra tillgängligt i morgon och skicka till apotek, säger Christoffer Lorenzen.
”Vi gör vad vi kan”
Under nästa vecka bedömer företaget att man kommer kunna leverera ytterligare 24 000 förpackningar med Lithionit till den svenska marknaden.
– Jag vill inte tona ned situationen, vi gör vad vi kan, säger Lorenzen, och fortsätter:
– Givetvis kan vi inte garantera att vissa patienter inte kommer att påverkas. Vad vi hoppas är att kunna ge en bra lösning, och förse dem med alternativ.
FAKTA: Bipolär sjukdom och behandling med litium
Bipolär sjukdom drabbar cirka två procent av befolkningen. Det är vanligt att drabbade hamnar i återkommande skov av depression och / eller hyperaktivitet. Mellan skoven återgår man ofta till normalt stämningsläge.
Såväl internationellt som nationellt finns ”en samsyn kring att grundbulten är stämningsstabiliserande läkemedel, i första hand litium”, konstaterar Läkartidningen.
Under 2018 hämtade 24 000 personer i Sverige ut litium åtminstone en gång.