• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Libaan förlorade sin son: En del av mig är borta. Foto: SVT

Hans son sköts ihjäl av misstag: ”Eskaleringen är skrämmande”

Publicerad

Libaan Warsame förlorade sin son – av misstag. Enligt polisen var sonen varken måltavla eller med i något gäng.

– Eskaleringen är skrämmande, säger han i Morgonstudion.

Libaan Warsame medverkar i SVT:s nya dokumentärserie Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna som skildrar hur gängvåldet uppstod och söker svar på hur det ska stoppas. Han bor i Järvaområdet och har grundat föreningen ”Stoppa skjutningarna” som ger stöd åt de som förlorat nära och kära.

– Tomheten som vi känner, den är enorm.

Lever nära våldet

I arbetet med dokumentären har producenten Kicki Sehlstedt talat med folk som lever eller arbetar nära våldet, och många av dem säger att det går att vända utvecklingen. Men det kräver att alla jobbar tillsammans, inte bara polis och socialtjänst.

– Vi har faktiskt sett att det har vänt i Järva. Trenden just nu är färre ihjälskjutna, färre skottlossningar, fler mord som klaras upp och fler ungdomar går ut med fullständiga betyg, säger hon.

Våldet går i vågor

Enligt kriminalkommissarien Gunnar Appelgren visar forskning att våldet kommer i vågor, och det vi ser nu i Stockholm är en ”vågtopp”, som kan utlösas av olika händelser.

– Det kan vara att någon kommer ut ur fängelse. Eller att någon som rest utomlands kommer tillbaka.

Han beskriver att polisen har utvecklat sin metodik de senaste åren. Framförallt handlar det om att få bort de som driver våldet och att öka upptäcktsrisken.

– Det gör vi delvis med uniformerad polis men också med spaningsverksamhet och hemliga tvångsmedel.

I videon berättar Libaan Warsame mer om tiden efter sonens bortgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.