Att stora yrkesgrupper undantas från anmälningsplikt har väckt frågor om vilket resultat lagförslaget i slutändan kommer att få. Men Johan Pehrson tycker inte att det gör lagen uddlös.
– Vi har redan gjort stora insatser för att motverka skuggsamhället och se till att människor som inte har rätt att vara i Sverige lämnar. Nu har utredningen ytterligare förslag. Fler myndigheter kommer att kunna jobba tillsammans, säger han.
S: Ett avslag för SD:s politik
Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna, säger att stora yrkesgrupper i välfärden haft rätt att känna oro, men att nu lever hoppet om att regeringen gjort en total reträtt.
– Att det är möjligt att dela information mellan relevanta myndigheter är något helt annat än det som SD-regeringen har hållit på med, nämligen att ge en bild av att hela samhället ska ange, rapportera och vara på pass mot varandra, säger hon.
Hallengren tror inte att Sverigedemokraterna är nöjda med utredningens utfall.
– Det här visar att deras politik inte klarar mötet med verkligheten. Det är ett rakt avslag på det som de jobbat så hårt för, säger hon.
SD: Jobbar vidare med lagförslaget
Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson i Sverigedemokraterna, säger att partiet hade velat se att informationsplikten gällde utan undantag, men att de nått en överenskommelse med de andra Tidöpartierna.
Nu ska de sätta sig in i hela betänkandet och jobba vidare med ett lagförslag tillsammans med regeringen.
– Vi kommer nu fokusera på de förslag som utredningen lämnar om ökat informationsutbyte i övrigt, om att stärka återvändandeverksamheten och öka de inre utlänningskontrollerna, säger Ludvig Aspling.
Saco: Utredningen har lyssnat
Göran Arrius, ordförande för fackförbundet Saco, är tveksam till hela förslaget men tycker att det är bra att utredningen verkar ha lyssnat på den debatt som varit.
– Det verkar som att utredningen har lyssnat på den omfattande kritik som kommit från stora delar av fackföreningsrörelsen och civilsamhället, men också från Sveriges kommuner och landsting (SKR). Jag tycker att det är bra att man har lyssnat, men vi behöver titta närmare på hur det påverkar de anställda på de utpekade myndigheterna, säger han.