– Vi ser att hela rättsväsendet behöver större resurser, därför att våldsamheterna i samhället inte riktigt vänder. Vi ser också att det är mer akut med domstolar i denna omgång.
Det säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i en intervju med SVT Nyheter på fredagen.
Just nu pågår förhandlingar mellan regeringen och deras samarbetspartier om vårbudgeten. Förhandlingarna är ett svar på oppositionens krav om att omgående lägga mer pengar på välfärden.
Vill presentera före oppositionen
Exakt hur mycket pengar som L vill satsa på välfärden och rättsväsendet är ännu inte klart – men ambitionen är att berätta det före oppositionen kommer överens om en extra ändringsbudget i riksdagen.
– Det kommer handla om mycket pengar. Vi ser att behoven i samhället till kommunerna är stora så jag hoppas att det blir tillräckligt stora tillskott. Till rättsväsendet får vi återkomma exakt hur mycket det blir, säger Nyamko Sabuni.
M, KD och V vill pressa regeringen
Moderaterna har krävt ett extra tillskott till polis och rättsväsende på 2,6 miljarder, samt tre miljarder till välfärden. Även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har anslutit sig för att pressa regeringen om mer pengar till välfärden. De tre oppositionspartierna har öppet sagt att de kan förhandla med varandra.
Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) sa efter torsdagens möte att det inte finns någon uppenbar majoritet för innehållet som föreslagits, men frågan bordläggs för att flera partier vill fortsätta förhandla.
Se intervjun med Nyamko Sabuni i klippet ovan.
Så mycket pengar vill oppositionen ge till välfärden
I Moderaternas förslag anslås:
• 3 miljarder kronor extra i år till generella statsbidrag till välfärden
• 1,5 miljarder till polisen
• 300 miljoner till domstolarna
• 400 miljoner för bättre möjligheter att klara upp brott
• 115 miljoner till Säpo, 60 miljoner till åklagarmyndigheten
• 180 miljoner kronor till migrationsdomstolarna.
Pengarna tar Moderaterna genom att minska biståndet med 2,4 miljarder, 1,7 miljarder från ingångsavdraget, 600 miljoner från byggsubventioner, 650 miljoner från utvecklingsår och extratjänster.
Kristdemokraterna har presenterat ett liknande förslag som omfattar 6,7 miljarder kronor.
Vänsterpartiet har sagt att det behövs minst tio miljarder till välfärden. Partiet är berett att förhandla med M och KD, men har sagt nej till att ta pengarna från bistånd och byggsubventioner.
Källa: TT