• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dementa Lillemor vägras plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre bor på äldreboenden medan antalet gamla som bor hemma med stöd av hemtjänst ökar stadigt. Lillemor Jacobson är en av de gamla som skulle behöva plats på ett särskilt boende, men hon får inte välja.

Att allt färre får en plats på ett äldreboende är en följd av den sedan länge rådande politiska linjen att de gamla i möjligaste mån ska vårdas hemma. För de flesta fungerar detta bra, men många hemmaboende gamla med stora vårdbehov kommer i kläm och skulle behöva plats på ett särskilt boende.

Lillemor Jacobson har ansökt hos Kungsholmens stadsdelsnämnd om att få komma in på ett så kallat särskilt boende, alltså ett hem där gamla får vård och omsorg. Men nämnden har vägrat. Man anser att Lillemor har en skälig levnadsnivå när hon lever i sin lägenhet med stöd av hemtjänst.

Lillemor har överklagat till Förvaltningsrätten i Stockholm, men även rätten anser att Lillemor uppnår den skäliga levnadsnivå som lagen kräver och hon får ingen plats på äldreboende. Lillemor har hjälp av hemtjänsten flera gånger om dagen, har trygghetslarm och dagverksamhet fyra gånger i veckan.

Hemtjänsten räcker inte till

Christina Sandell är Lillemors dotter och hon menar att hemtjänsten gör ett bra jobb, men det räcker inte för hennes mamma. Exempelvis innebär demensen en direkt fara för hennes mor om hon skulle gå ut på egen hand.

-Mammas behov gäller dygnets alla timmar, säger Christina Sandell. Om mamma har varit med på någon aktivitet så minns hon kanske inte det när hon kommer hem på eftermiddagen. Då blir hennes behov akut. Mamma brukar lösa det genom att lägga sig på sängen och titta i taket.

Lillemor håller med.

-Ja, det är där på sängen jag brukar ligga och fundera på hur det här ska bli.

Får inte välja boendeform

På direkt fråga svarar Lillemor Jacobson att hon skulle vilja bo på ett hem.

-På ett ställe där jag får tillsyn och har folk omkring mig hela tiden, säger Lillemor. Men det är ju så svårt att komma in på ett hem.

Ingen valfrihet

– En grupp som är särskilt utsatt är gamla som trots stora funktionsnedsättningar bor kvar hemma med hjälp av hemtjänst, säger Yngve Gustafson, äldreforskare vid Umeå Universitet. Han har under tolv års tid systematiskt besökt de mycket gamla i Västerbotten och konstaterar att många gamla är fångna i sina egna hem och är väldigt utsatta.

-Man skäms, vi pratar om valfrihet, men den här gruppen är helt utan möjlighet att utöva någon form av valfrihet, konstaterar Yngve Gustafson.

Hundratals överklagar kommunernas avslag

Lillemor Jacobsson är inte ensam om att förvägras plats på äldreboende. En rundringning till landets förvaltningsrätter visar att förra året var det flera hundra som, i likhet med Lillemor, överklagade sina kommuners avslag när det gäller särskilt boende.

Var femte plats har försvunnit

Tillgången på särskilda boenden har minskat stadigt sedan 1995. Däremot har antalet gamla som bor hemma med hemtjänst ökat. Det har även gruppen som är äldre än 80 år gjort.

Marta Szebehely är äldreforskare vid Stockholms Universitet. Hon konstaterar att var femte plats på särskilt boende försvunnit sen millennieskiftet.

-Jag möter mycket oftare människor som är rädda att de inte kommer att få plats på ett äldreboendet än jag möter de som är rädda för att hamna på hemmet, konstaterar Marta Szebehely. I dag krävs mycket större vårdbehov för att man ska få en plats. Det är helt enkelt mycket svårare att komma in på ett boende idag än det var för tio till femton år sedan.

Vanvårdade i det egna hemmet

Anette Lindeke arbetade fram till årsskiftet som sjukgymnast vid akutmottagningen på Södersjukhset i Stockholm. Hon upprördes över att så många patienter kom till mottagningen i mycket dåligt skick trots att de hade vård av hemtjänst. Under ett drygt år förde Anette anteckningar över vanvårdade patienter som kom in till akutmottagningen. Det blev 146 anteckningar som bland annat handlade om gamla som hittats på golvet efter att de ramlat och som fick hjälp upp först när hemtjänsten kom.

-Varför kommer de in på det här sättet, undrar Anette Lindeke. Det är ju en misär. Och de ska ofta tillbaka till samma misär! Det jag sett är inte värdiga levnadsförhållanden. Ingen tar hänsyn till den oro och ångest som de här människorna känner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.