Enligt Thomas Nilsson kommer Natomedlemskapet att innebära både en kulturell och mental resa, och få påverkan på det svenska totalförsvaret.
– Vi har i 200 år varit militärt alliansfria. Nu ska vi in och tänka att vi inte ska bidra till Nato, utan vara en del av Nato, säger han.
Förutom den mentala resan kommer medlemskapet även att synas i den svenska lagstiftningen. Något som Försvarsmakten redan har lyft hos regeringen, berättar Nilsson.
– Ett exempel kan vara lagrum som styr hur vi kan skicka svensk personal utomlands. Ett annat är om vi tar emot allierade förband i Sverige, vilket våldsmandat har de då, säger Nilsson.
Så vad mer kommer Natomedlemskapet att innebära för totalförsvaret? Se fler exempel i klippet ovan.
Totalförsvaret
- I totalförsvaret ingår både militärt och civilt försvar.
- Alla som är mellan 16 och 70 år och bosatta i Sverige omfattas av totalförsvarsplikten.
- För många innebär det att fortsätta gå till sitt vanliga arbete för att få samhället att fortsätta att fungera så vanligt som möjligt.
- Den som vägrar att göra sin plikt riskerar böter eller till och med fängelse i högst ett år.
- För den som är 16 år kan totalförsvaret innebära uppgifter som att hjälpa till att dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut information.
- Det finns tre typer av plikter som gäller om regeringen skulle besluta att det råder ”höjd beredskap” i Sverige – värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt.