Civilförvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) presenterade det nya näringslivsrådet på måndagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen beslutar om nytt näringslivsråd

Publicerad

Regeringen vill införa ett nytt näringslivsråd där näringsliv och statsråd inleder ett fördjupat samarbete om försörjningsberedskapen i Sverige.

Det meddelar regeringen, som avser att klubba beslutet på torsdag.

– I försörjningshänseenden kan Sverige lätt bli avskärmat. Just in time-samhället var ett av pandemins första offer, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

På måndagen aviserades att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten.

Nu meddelar regeringen även att ett så kallat näringslivsråd ska införas. Syftet är att fördjupa samarbetet mellan näringslivet och regeringen kring totalförsvaret.

– Det finns behov av att säkra Sveriges försörjningsberedskap. Näringslivet som i vardagen ansvarar för och är en mycket naturlig del av försörjningsflöden, kommer att ha en mycket tydlig uppgift i försörjningsberedskapen i kris och krig och utgör en del av totalförsvaret, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) vid försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen.

”Pandemins första offer”

Arbetet med att dra upp riktlinjerna för det nya näringslivsrådet har pågått under hösten och på torsdag ska beslutet klubbas, enligt Bohlin.

Ett liknande förslag har tidigare tagits fram av den förra regeringen, men i det nya näringslivsrådet ska samarbetet mellan näringslivet och regeringen vara än mer fördjupat och fler statsråd ska ingå.

Även en nationell samordning för försörjningsberedskap planeras att införas.

– I försörjningshänseende kan Sverige lätt bli avskärmat. Just in time-samhället var ett av pandemins första offer. Vi behöver tänka om och agera samlat kring lagerhållning, försörjningskedjor och produktionsomställning, säger Carl-Oskar Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.