Försvarsminister Pål Jonson säger att ett utökat samarbete kan göra det lättare för amerikanska styrkor att verka i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Pontus Lundahl/TT

Regeringen: Försvarssamarbete med USA fördjupas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förhandlar om ett djupare försvarssamarbete med USA. Det ska underlätta för amerikanska styrkor att verka i Sverige.

– Det kan innebära snabbare amerikanskt militärt stöd i händelse av kris och krig, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

I ett tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen uppgav han att Sverige nyligen inlett förhandlingar om ett avtal, ett så kallat Defence Cooperation Agreement (DCA).

Enligt Jonson kan det till exempel skapa förutsättningar för att upprätta ”baseringsområden” för amerikanska styrkor i Sverige. Det i sin tur kan innebära investeringar i viss infrastruktur för att lagra amerikansk militär utrustning och för att förlägga amerikanska soldater.

Försvarsmakten har i sina råd till regeringen rekommenderat att Sverige blir ett basområde för försvarsalliansen Natos mark-, luft- och sjöstridskrafter.

I Baltikum har Nato placerat ut multinationella styrkor inklusive amerikanska soldater, som återkommande byts ut.

Politiskt känsligt?

Är det inte politiskt känsligt att upprätta något som kan uppfattas som en amerikansk bas?

– Jag vet inte om jag skulle kalla det för en amerikansk bas. Det är mer basering eller förhandsgruppering av materiel som det skulle kunna handla om.

Vad är skillnaden?

– Det finns inga amerikanska baser i Estland, Lettland och Litauen. Det är roterande förband som kommer in och ut, säger Jonson och fortsätter:

– Däremot har de naturligtvis en infrastruktur att luta sig emot, men den är estnisk, lettisk och litauisk.

Ett avtal reder också ut under vilka rättsliga förhållanden amerikanska soldater kan verka i Sverige och vilka regler som ska gälla för skatter och tullar.

S stödjer

Pål Jonson kan inte säga när ett avtal kan vara på plats och han betonar att det också blir politiska beslut som därefter avgör hur ett eventuellt avtal används.

Norge redan har ingått ett sådant DCA-avtal med USA. Danmark och Finland har inlett förhandlingar om ett.

Förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) uppger att diskussionerna var igång redan under den förra S-regeringen. Han stödjer att den borgerliga regeringen nu går vidare för att få ett avtal med USA.

– Det leder till en fördjupad och stabiliserad relation med USA. Vi har en bra relation redan nu, men det här stärker banden ytterligare, säger Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.