• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Så hamnar vapen i händerna på kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har antalet skjutingar ökat för varje år i Sverige.

Enligt SvD-journalisten Jani P Sallinen, som granskat den illegala vapenhandeln i många år kan vapnen ta många olika vägar innan de till slut hamnar i händerna på kriminella.

Tidigare i år publicerade Sallinen och hans kollega Mathias Ståhle boken ”Vapensmederna”, i syfte att reda ut vilken väg vapnen tar innan de hamnar på Sveriges gator. Titeln baseras på en återkommande roll i de fall som journalisterna granskat.

– Det har visat sig att det ofta finns personer med vapenexpertis av olika nivå. Det kan handla om att de varit jägare eller sportskytt, berättar Sallinen.

Lag och ordning – Val 2022

Många av de vapen som kommer till Sverige anländer inte i brukbart skick. Ibland rör det sig om vapen som deaktiverats för att kunna säljas lagligt i vissa länder. I andra fall förekommer gas- och startpistoler som byggs om till skarpa vapen på svensk mark, eller att delar av pistoler skickas från olika platser för att sedan monteras ihop vid ankomsten.

Att vapnen går igenom en person med särskild vapenkompetens är alltså ofta avgörande för dem som planerar att använda dem. Med andra ord blir vapenexperterna ofta centrala spelare i kriminella nätverk.

– De blir nyckelpersoner. I ett nätverk som vi granskade var man helt beroende av den här kompetensen.

Lagliga vapen säljs vidare

Det finns också andra fall där kopplingen till kriminella nätverk är mer diffusa, och där personer förser kriminella med vapen som en följd av den lagliga handeln i Sverige.

Ett fall som journalisterna granskat handlar om en man med vapenhandlartillstånd som sålt cirka 300 vapen vidare till kriminella, efter att själv ha köpt dem lagligt i butik i Sverige. Något som inte hade varit möjligt om det inte hade funnits brister i  kontrollsystemet, menar Sallinen.

– Polisen har ett ansvar att se till att det sköts som det ska, men det finns inget centralt register. Polisen måste fysiskt åka dit för att titta i vapenboken, de är analoga. Det är därför det här har kunnat ske. Det finns ingen som kan kolla det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet