Stefan Blomberg är psykolog och expert på mobbning i arbetslivet. Hans råd till de som blir utsatta är att snabbt ta sig till en annan arbetsplats. Foto: SVT

LISTA: Så vet du om konflikten på jobbet är mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Slutar kollegorna prata när du kommer in i lunchrummet? Försöker du lösa en konflikt men upplever att inget fungerar? Tar chefen inte dina problem på allvar? Då kan du vara utsatt för mobbning. Psykologen Stefan Blomberg guidar i de viktigaste varningssignalerna – och vad man ska göra om man blir mobbad på jobbet.

Du kan vara utsatt för mobbning om:

1. Du hamnar i ett underläge i en konflikt, du kan till exempel inte försvara dig mot den behandling du utsätts för på jobbet av en eller flera kollegor.

Morgans mission – vuxenmobbning

2. Du försöker åtgärda ett problem eller en konflikt, men oavsett vad du gör – kanske försöker ändra på ditt beteende – så hjälper det inte. Du kanske upplever att du är hjälplös och maktlös i situationen.

3. Du blir utsatt för skvaller, ryktesspridning, förtal, öknamn under tid.

4. Du blir utfryst, mer eller mindre passivt. Det kan vara att du inte blir medbjuden på lunch, inte nås av viktig information, inte blir hälsad på, att människor lämnar rummet eller tystnat när du kommer in.

5. Du återkommande får kritik för hur du utför dina uppgifter, oavsett vad du gör. Det kan också handla om att du får rimlig kritik men gång på gång blir tilldelad uppgifter som du inte kan lösa – för korta deadlines, för svårt arbete – och sen kritiseras för det.

6. Du upprepade gånger får skulden för misstag i verksamheten som inte beror på dig.

Att blir utsatt för någon av dessa saker kan alla bli, menar Stefan Blomberg. Nyckelordet är upprepning. Hamnar man i ett läge där man försöker påverka situationen – till exempel en konflikt eller kritik man fått – till det bättre men inte lyckas kan det vara fråga om mobbning.

Stefan Blombergs råd till den som upplever mobbning på jobbet:

1. Varför, tror du, har du blivit utsatt? Ligger det en konflikt i grunden, en sakfråga som ni inte är överens om, eller är det konkurrens? I så fall kanske det går att lösa. Men handlar det om saker du inte kan ändra på hos dig själv, kanske fel religion eller ålder, eller för att du är du – då ska du helst därifrån så fort som möjligt. 

2. Fråga dig själv vilken arbetsplats du befinner dig på. Är den känd för att ta liknande problem på allvar, eller tvärtom? 

3. Om svaret är att de brukar ta det på allvar är det bästa att lyfta frågan med din närmaste chef, eller chefens chef. Du kan också vända dig till facket eller med HR om det finns. När du lyft frågan till arbetsgivaren har de ansvar att agera. 

4. Ber du om hjälp från facket bör du först kolla hur det ser ut på din arbetsplats. Om till exempel konflikten är mellan fem kollegor och alla är med i samma fack, en kanske till och med är ombud, så är det inte alls läge att gå till facket. Det händer tyvärr att de är på förövarnas sida. 

5. Om du arbetar på en plats som är känd för att det brukar sluta illa är det i regel farligt att lyfta frågan. Bara genom att göra det kanske man blir sedd som ett problem, då blir man utsatt. I det fallet är det bäst att så fort som möjligt söka ett annat jobb och under tiden hålla så låg profil du kan.

6. Om du är osäker kan man testa systemet genom att lyfta frågan och se hur arbetsgivaren reagerar. Men oavsett bör du leta efter en bakdörr för att ha en plan att ta dig därifrån om du blir attackerad.

7. Fly hellre än att fäkta. Ohälsoriskerna när det gäller mobbning och kränkning på jobbet är så höga, för att skydda dig själv är det alltid bättre att ta sig därifrån. 

8. Sök stöd. Oavsett hur man tar tag i problemet behöver man i regel stöd från vänner eller kollegor. Utan stöd är det svårt att orka, man kan bli väldigt ensam. Det kan också vara möjligt att få hjälp via företagshälsovården.

Fakta

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet