Foto: SVT

”Elever ska kunna välja – inte skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings reportage om skolor som väljer bort besvärliga elever väckte het diskussion.

I Uppdrag gransknings ”En skola för alla” avslöjades det att många av landets friskolor som redaktionen besöker med dold kamera, väljer bort elever som de inte tycker passar in.

Uppdrag granskning skickade två påhittade pappor, en som försökte få in sin studiemotiverade dotter på friskolor och den andra, med en stökig påhittad son som hamnat i fel sällskap och vill byta studiemiljö. Dottern blev antagen till de flesta friskolorna medan sonen i mer än hälften av fallen blev nekad, med motiveringen att det inte fanns någon plats.

UG – En skola för alla

– Jag är besviken och upprörd över det som avslöjats i Uppdrag granskning, sa Folkpartiets Jan Björklund och fortsatte med att säga att Skolinspektionen mer aktivt behöver följa upp ungdomar och se hur de bemöts när de söker sig till fristående skolor.

– Metoderna behöver vässas för att upptäcka missförhållanden. Problemet är att det för sällan kommer till Skolinspektionens kännedom, sa han.

Men Björklund sa sig inte vara beredd att ge Skolinspektionen mer resurser för ett sådant arbete.

– Jag tror inte att det är en resursfråga utan en metodfråga, men jag kommer att diskutera detta med Skolinspektionen för att se hur man kan bli mer offensiv, svarade han.

”Girigheten styr”

Sjöstedt menade tvärtom att Skolinspektionens metoder har liten betydelse för sammanhanget.

– De här skolorna vill tjäna pengar, det är därför det blir lönsamt att välja bort elever som har större behov. Det är därför samma skolor har lägre lärartäthet, färre speciallärare och trängre lokaler. Det är själva vinstjakten som är problemet och motorn, sa Sjöstedt.

– Vi måste få till en skola där inte girigheten släpps loss, fortsatte han.

”Det är satt i system”

Enligt Björklund förekommer samma typ av mekanismer med urval av elever även i kommunala skolor.

– Det finns säkert brister även i kommunala skolor, men det vi ser på friskolorna är att det är satt i system. Barnen blir ett medel för de vuxna att tjäna pengar och det håller på att slita sönder den svenska skolan, svarade Sjöstedt på Björklunds påstående.

– Valfrihet handlar om att elever och föräldrar ska få välja skola, de ska ha rätten att välja och den rätten vill Sjöstedt ta bort. Men skolor ska inte få välja, sa Björklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – En skola för alla

Mer i ämnet