Under pandemin och speciellt förra året var det svårt att göra av med pengar och många hushåll höll hårt i plånboken. Konsumtionen minskade enligt SCB med hela 109 miljarder kronor. Men under samma period ökade vi inköpen av livsmedel med 4,6 miljarder kronor.
Många bedömare trodde att priserna på livsmedel skulle skena förra året. Men så blev det inte även om priserna på frukt och grönt ökade under en period.
-Det var en stor osäkerhet som rådde under i början av förra året (2020). Skulle transporter ta sig fram? Sen försvagades kronan kraftigt under mars månad så det fanns en stor oro för vad som skulle hända. Men kronan stärktes och har sen legat på en stabil nivå. Man hittade andra fraktvägar så prishöjningarna kom av sig säger Fredrik Hermansson avdelningschef på COOP Sverige.
Räkna med högre priser på livsmedel
Under det första kvartalet 2020 så handlade vi lika mycket livsmedel som under samma period året innan. Men inköp av livsmedel står för mycket mindre del av vad vi lägger pengarna på. På 1950-talet lade vi 35 procent av vår konsumtion på livsmedel. På 2020-talet är siffran cirka 13 procent.
-Bönderna har blivit effektivare på sin framställning av råvaror. Livsmedelsproducenterna är storskaligare och kan producera med färre arbetade timmar och svensk handel är effektiva i sin logistiklösning säger Carl Eckerdal.
Men enligt livsmedelsproducenterna så kommer priset på livsmedel snart att öka bland annat på grund av råvaror har ökat i pris till exempel vete, soja, palmolja och majs.