LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO-drabbning om las: Begär nya förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

LO ska söka en ny förhandling med arbetsgivarna efter att las-frågan splittrat dess förbund. Efter att två förbund nått egna överenskommelser vill LO alla 14 ska få samma förmåner. Men det är inte tal om att betala samma pris.

LO-förbunden och dess styrelse samlades för ett extrainsatt representantskapsmöte på torsdagskvällen och röstade ja till att söka en ny förhandling med Svenskt Näringsliv. Det man vill förhandla om är villkoren i omställningsstödet, vilket är en del av huvudavtalet.

När Kommunal och IF Metall gick ur LO-ledet i höstas och kom överens med Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK om ett nytt avtal fick de ge lite och ta lite.

Å ena sidan fick fackens medlemmar bättre villkor för att ställa om mellan jobb och större möjligheter till finansiering av omskolning. Å andra sidan fick arbetsgivarna igenom lättnader i anställningsskyddet, som innebär att de i större utsträckning får välja vilka som ska sägas upp vid neddragningar.

Tror på förhandling

LO:s ordförande Susanna Gideonsson ser det som möjligt att få Svenskt Näringsliv till en förhandling om endast den första delen av ovan nämnda avtal.

– Vi ser att i så här stora avgörande frågor så brukar de stora parterna sluta upp bakom dem, så utifrån det tror jag även att Svenskt Näringsliv välkomnar vår förhandlingsframställan, säger hon.

Vad som skulle locka arbetsgivarorganisationen till bordet är för tidigt att säga, enligt Gideonsson. Hon vill inte heller spekulera i om ett avtal som det som de två förbunden ingick, med för- och nackdelar, skulle kunna vara godtagbart.

LO:s ingång är att det endast är omställningsstödet som ska diskuteras, konstaterar ordföranden.

Givet läget – att två förbund klev ur ledet och att ni nu kommer fram till att ni vill förhandla detta – hur ser er förhandlingsposition ut?

– Det är så att vi har ett avtal med Svenskt Näringsliv när det gäller omställning. Och utifrån både den nya överenskommelsen som tecknats med PTK som IF Metall och Kommunal anslöt sig till så är vi tvungna att förhandla om det avtalet. Och självklart, i och med att det nya huvudavtalet innebär förbättringar i omställningsstödet för de medlemmar som omfattas av det, så är vårt mål att försöka få en bättre omställningsförsäkring för samtliga som är ansluta till LO-förbund, säger Gideonsson.

Fakta: Vad är TSL?

Trygghetsfonden TSL är en privat organisation, arbetsförmedlare om man så vill, som hjälper LO-arbetare i det privata näringslivet att ställa om, hitta nya jobb vid uppsägningar.

TSL är kollektivavtalsreglerat och ägs av Svenskt Näringsliv och LO.

Det TSL erbjuder är bland annat coachning till nytt jobb, studiestöd och i vissa fall avgångsbidrag.

Tjänstemännens motsvarighet heter TRR och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK.

Tillsammans är 100 000 företag med omkring tre miljoner anställda knutna till de båda organisationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.