En man i blå kavaj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Riksbanken anpassar sig inte efter svenska förhållanden”. Se Riksbankschef Erik Thedéen och LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö debattera räntesänkningen. Foto: SVT

LO-ekonomen: Riksbanken måste sluta snegla på Europa

Publicerad

Torbjörn Hållö, chefsekonom på LO, riktar i Aktuellt hård kritik mot Riksbanken. Enligt honom har en för hög styrränta skadat landets ekonomiska tillväxt.

– Sverige har inte en ränta som är anpassad efter svenska förhållanden, säger han.

På tisdagen sänkte Riksbanken styrräntan till 3,5 procent samtidigt som man flaggade för ytterligare tre sänkningar i år. Detta sedan inflationen fallit och numera ligger under tvåprocentsmålet.

– Våra prognoser har slagit in. Vi känner oss tryggare med att inflationen nu är i linje med målet och att den fortsätter vara i linje med målet, säger riksbankschefen Erik Thedéen som trots detta varnar för att situationen snabbt kan förändras.

– Det kan handla om geopolitik, oljepris, gaspriser, om hur företagen agerar när ekonomin väl tar fart.

LO: Slår mot jobben

Men LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö är kritisk och menar att räntan slagit onödigt hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Han vill att Riksbanken sänker räntan ännu mer – och snabbt.

– Riksbanken borde ha en ränta som ligger väsentligt under den europeiska räntan. I dagsläget skiljer endast 0,25 procent. Vi ska ha en lägre ränta för att vi har en helt annan ekonomisk struktur.

Hör sidornas argument i klippet ovan. Hela programmet ser du på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.