Johan Lindholm ordförande för LO.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LO:s ordförande Johan Lindholm försöker samla styrkorna inför lönerörelsen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

LO enigt om gemensamt lönekrav

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av LO:s medlemsförbund har enats om gemensamma lönekrav i kommande avtalsrörelse, uppger man på en pressträff.

– Det här är ett styrkebesked, säger LO:s ordförande Johan Lindholm.

LO kräver högre löner för alla, satsning på dem med lägst löner och även en satsning på deltidsanställda. 12 av 13 medlemsförbund ställer sig bakom förslaget.

Några siffror om storleken presenteras inte i nuläget.

– Det kommer vi att återkomma med om några veckor, säger Veli-Pekka Säikkäla från LO.

LO:s representantskap, där beslutet om samordning ska tas, meddelar även att man ska ta fram konkreta förslag kring frågan om förkortad arbetstid.

– Vi ska göra en analys om hur det ser ut i omvärlden när det gäller att korta arbetstiden.

– Sen är det naturligtvis så att vi har kostnadsfråga. Det kommer att kosta, men det finns också vinster i det, säger Veli-Pekka Säikkäla.

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård betonar också att beskedet från LO:s förbund är ett styrkebesked och pekar inte minst på satsningen för dem med låga löner:

– Det är otroligt viktigt, säger hon.

Inför pressträffen spekulerades det om det skulle komma krav om arbetstidsförkortning. Något sådant kom inte men förbunden är eniga om att fortsätta driva frågan och kommer komma med ett förslag senast den 15 maj.

– Vi ska göra det här på ett bra sätt. Vi ska göra det à la Suède, en modell för Sverige helt enkelt, säger Johan Lindholm, ordförande LO.

Se hela Lindholms svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.