Johan Lindholm, LO ordförande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tamt”, anser LO:s ordförande Johan Lindholm. Foto: Vlada Cakic/SVT

LO öppet kritisk till uppgörelsen om överskottsmålet – ”politikerna måste upp ur sandlådan”

Uppdaterad
Publicerad

Flera röster inom den socialdemokratiska rörelsen har varit öppet kritiska mot att att partiet gått med på ett balansmål för Sveriges finanser. Nu går även LO:s ordförande ut och kritiserar vägvalet.

– Landets alla stora partier borde komma upp ur sandlådan och ge Sverige den potentiella möjlighet vi har. Det ser jag inte i den här lösningen, säger LO-ordförande Johan Lindholm till SVT.

Överskottsmålet för Sveriges finanser kommer skrotas och ersättas med ett balansmål. Det stod klart på torsdagen då sex av riksdagens åtta partier presenterade sin gemensamma hållning. Endast V och MP reserverade sig, och kräver istället ett underskottsmål för att frigöra ännu mer pengar till investeringar.

Socialdemokraterna sa till skillnad från två av sina oppositionskollegor ja till ett balansmål, men inom partiet har kritiken inte låtit vänta på sig. Socialdemokrater har öppet gått ut och krävt att partiet istället ska stå för ett underskottsmål, vilket motiveras med att Sverige behöver rusta mer och snabbare.

Suhonen: ”Ett totalt haveri”

En av kritikerna, Daniel Suhonen skriver bland annat på DI debatt att ”Det är ett totalt haveri”. Nu ansluter sig även LO:s ordförande Johan Lindholm till de som är öppet kritiska till beslutet.

– Det är klart jag är besviken. Det är klart som attan att jag hade velat se betydligt mycket mer, säger han.

På torsdagseftermiddagen höll partiet ett extrainsatt möte med riksdagsgruppen där frågan lyftes. Magdalena Andersson (S) beskriver mötet som lugnt och att diskussionen inte är ny inom partiet.

– Det var en liten minoritet som tyckte att vi skulle driva statsfinanserna med omfattande underskott. Det är samma personer som står fast i den uppfattningen, säger Magdalena Andersson till TT.

LO: ”Behöver lyfta blicken”

Men LO-ordförande Johan Lindholm tycker att partiet borde utvärdera sitt beslut.

– Sverige står i en situation där vi inte kan ta små steg in i framtiden.

Finns det inte en risk, när man lånar till investeringar, att politikerna tappar disciplinen?

– Här handlar det om att lyfta blicken och se alla de utmaningar vi står inför. Det behövs investeras i bostäder och infrastruktur, vi behöver ha tåg som går i tid, barn behöver lära sig läsa och skriva i skolan, vi behöver ta hand om all den personal som idag mår dåligt i välfärden, säger han.

Mål i statsfinanserna

Överskottsmålet i de offentliga finanserna sänktes av riksdagen till 0,33 procent (som andel av BNP) över en konjunkturcykel för fem år sedan, från tidigare en procent. Om tre år kan det försvinna helt och hållet, enligt slutsatserna i ett betänkande som på torsdagen lades fram av en kommitté med alla riksdagspartier representerade.

Det bedöms öka budgetutrymmet för kommande regeringar med cirka 25 miljarder kronor per år.

Budgetregeln om att staten alltid ska gå plus – från början med 2 procent – härrör från början från den stora bank- och fastighetskrisen och påföljande statsfinansiella problem som präglade svensk ekonomi på 1990-talet.

Skuldankaret som kommittén vill bevara säger att den sammanlagda skulden för hela den offentliga sektorn – det vill säga staten, kommunerna och regionerna – ska vara 35 procent av BNP.

/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.